L'encara consellera d'Acció Exterior i Transparència, Victòria Alsina, ha parlat per primer cop sobre la sortida de Junts del Govern. Alsina ha explicat a través d'un fil de Twitter que a partir de l'oficialització dels resultats de la consulta de Junts aquest dissabte va informar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el seu partit havia decidit abandonar el Govern de Catalunya i que "posava a la seva disposició el càrrec de consellera perquè nomeni un nou responsable". Alsina ha tret pit sobre el seu treball en el càrrec durant aquest any i mig i ha assegurat: "Hem demostrat amb fets que Catalunya pot tenir una política exterior pròpia, actuant amb mentalitat d’Estat mentre encara no ho som. Amb altura de mires, mirada llarga, objectius i l’estratègia més Catalunya al món al servei de tot el país. Públics i privats". 

Alsina ha explicat l'estat en el qual es va trobar la conselleria quan va assumir el càrrec: "Vam trobar un departament vegetatiu, sense rumb i que havia tingut quatre consellers en cinc anys", ha criticat. Abans d'Alsina, la conselleria estava en mans d'ERC, amb l'exconseller Bernat Solé. Ha mostrat orgull per la feina feta i ha assegurat que tant ella com el seu equip deixen una Conselleria d'Exteriors i un Govern "dinàmic, vibrant, empoderat i que ha assolit en 18 mesos el 51,7% d'un pla de Govern ambiciós".

Acords per a Catalunya

La consellera Alsina ha narrat que durant aquest any i mig ha fet més d’una vintena de viatges en què van "arribar a importants acords per a Catalunya amb governs, empreses, centres de recerca i innovació, universitat". També ha recordat el seu paper per la lluita per l'independentisme de Catalunya: "He denunciat davant organismes internacionals la vulneració de drets humans i la repressió de l’Estat contra l’independentisme". "Ser consellera del govern del meu país és l'honor i el repte més gran que mai he tingut", així ho ha manifestat. Alsina també ha tingut unes paraules d'agraïment per al seu equip que l'ha definit com a "brillant" i que "ho ha donat literalment TOT cada dia. Ells demostren que el patriotisme porta excel·lents professionals al servei públic. L'èxit és seu", ha conclòs. 

Finalment, ha reivindicat que entre tots han convertit la Conselleria d'Exteriors i el Govern en una estructura d'estat. "No renunciem a fer realitat el mandat de l'1-O. Des de noves posicions continuaré treballant per allò que estimo i crec. Amb lleialtat a les institucions del nostre país i al poble de Catalunya", ha sentenciat Alsina.