L'advocat de l'exconseller Joaquim Forn, Xavier Melero, va assegurar aquest dissabte que els presos polítics haurien d'estar "sense dubte" classificats en el tercer grau penitenciari i per tant, havent d'anar només a dormir a la presó. En una entrevista al programa Preguntes Freqüents de TV3, Melero també va assegurar que desconeix completament els motius pels quals no estan en aquest tercer grau i ha sentenciat que a qui se li ha de fer aquesta pregunta és a l'administració independentista.

Alhora, Melero, també va posar sobre la taula que els motius pels quals els presos polítics no estan en un règim penitenciari diferent és perquè "potser hi ha gent que està negociant políticament" amb la seva condició i que l'únic que ell sap del cert és que els equips de les presons consideraven que havien d'estar en tercer grau. Sobre la possibilitat del recurs de la fiscalia, l'advocat de Forn va assegurar que mentre hagués durat el recurs, els presos haguessin gaudit del tercer grau.

Sobre el prestigi de la justícia espanyola després de la sentència al procés, Melero va ser meridianament clar assegurant que tant els tribunals com el mateix Poder Judicial espanyol, surten perdent amb aquesta sentència. Tot i lamentar aquest fet, l'advocat va considerar que aquesta pèrdua de prestigi és un accident inevitable que "passa molt sovint" a tots els sistemes judicials.

Presó provisional

Sobre la presó provisional, que el seu client va patir durant quasi dos anys, Melero va explicar una anècdota que va viure amb el jutge instructor de la causa del judicial al procés, Pablo Llarena. Segons va explicar l'advocat, ell li va demanar a Llarena que deixés anar a Forn, ja que segur que no s'escaparia, però Llarena li va assegurar que "no se li escaparia ningú més" i per això el va mantenir tots els presos en presó provisional fins la data del judici.

A part, Llarena també patia perquè la causa, la qual estava seguint gran part de la societat, entrés en crisi si els acusats començaven a marxar del país. En aquest moment, Melero va deixar entreveure que per culpa dels membres del Govern que van marxar a l'exili les presons provisionals van ser molt més llargues.

Desplegament policial de l'1-O

L'advocat de Forn també va se preguntat sobre els elements que desembocaven en les acusacions de rebel·lió i sedició i va assegurar que a Catalunya durant el referèndum i durant el setembre i octubre de 2017 no es va cometre cap d'aquests dos delictes. Ara bé, també va sentenciar que el ministeri de l'Interior espanyol, comandat de José Ignacio Zoido, va dissenyar un dispositiu policial que "era un frau per encobrir una determinada vocació política".

En la mateixa línia, Melero destaca que el desplegament policial era perquè no es digués que el referèndum era homologable, és a dir que segons Melero el Ministeri de l'Interior no volia complir el requeriment del TSJC, sinó que es volia fer una altra cosa radicalment diferent.

I una prova d'això també són els efectius, 6.000 agents, que es van enviar a Catalunya de les Forces i Cossos de Seguretat espanyols perquè sabien que amb aquests agents no podrien aturar el referèndum i que era una "xifra ridícula" i que per fer-ho haguéssim fet falta entre 40.000 i 90.000 efectius.

Ciutadans

Melero, a part de ser l'advocat de Forn també es conegut per haver sigut pròxim als fundadors de Ciutadans, i sobre la deriva del partit taronja després de la patacada de les últimes eleccions del 10 de novembre, que van provocar la dimissió del president, Albert Rivera, i de gran part de la direcció del partit, Melero va respondre que ja des de l'inici Ciutadans estava pensat per ser un partit provisional, que només existís un cert temps.

Concretament, Melero va defensar que Ciutadans neix per ser un partit de centre-esquerra "més d'esquerra que de centre" per fer de contrapés amb el PSC, ja que es considerava que estava "massa en mans d'ERC" i per tant l'objectiu del Cs era que el PSC es moderés i tornés a la "línia socialista".