La patacada monumental de Ciutadans no només ha passat factura al cap polític del seu líder, Albert Rivera, que ahir va decidir deixar la política, sinó que posa en perill greu la continuïtat de la formació, que ha vist com aquestes eleccions li suposaran una via d'aigua en els ingressos que ja ha posat sobre la taula la possibilitat d'executar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per contenir la despesa.

De fet, Rivera se'n va, però deixa el partit empantanegat en problemes econòmics perquè després de la pèrdua de 47 escons d'una tirada, de cop i volta la infraestructura del partit ha quedat notablement sobredimensionada, i probablement sense diners per pagar-la.

Segons avancen avui diversos mitjans de comunicació, el daltabaix a les urnes comporta una sagnia del 67% dels ingressos en subvencions per escó, i passa de cobrar 4,5 milions d'euros a 1,5. També quedaran retallades les quotes que paguen els càrrecs electes. A tot això cal afegir-hi la possibilitat que en les setmanes vinents hi hagi una notable deserció de militants, cosa que aprimarà encara més els ingressos, una altra circumstància que obliga a la formació ara decapitada a estrènyer-se el cinturó.

Temps de retallades

Les retallades en els ingressos portaran, inevitablement, a retallades en les despeses, entre els quals figuren com a principals probables afectats els empleats del partit en primer lloc i també les seus del partit en segon.

Dit en números, Ciutadans tenia en els seus pressupostos per a 2019 uns ingressos totals de 17,1 milions d'euros, dels quals 3 milions corresponents a quotes i un altre milió d'aportacions de càrrecs electes. Però les dues partides més importants d'ingressos corresponen a 7 milions a través de les subvencions als partits –diners ingressats en funció dels resultats electorals– i més de 6,5 en aportacions de grups institucionals.

El problema principal amb què s'enfronta ara el partit és que la subvenció pels escons obtinguts diumenge ha caigut de 4,5 milions d'euros a 1,5 –les despeses de personal suposen d'entrada uns 5,5 milions.

Agafar-se els dits

Un altre capítol de la desastrosa situació en què es troba Ciutadans és la possibilitat que s'hagin agafat els dits amb les bestretes de subvencions demanades per afrontar la campanya electoral i els eventuals crèdits bancaris sota el mateix concepte. Ara, quan els ingressos són sensiblement més baixos, el partit pot veure's en l'obligació de tornar part de la bestreta i fins i tot tenir dificultats per pagar crèdits.

En espera que es resolgui la successió al capdavant del partit, els problemes econòmics semblen més urgents que els polítics. Un ERO als treballadors podria ser una possibilitat. I Albert Rivera s'estalvia gestionar-lo.