L’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha confirmat aquest dijous la classificació en segon grau dels presos polítics independentistes. Així ho ha anunciat la conselleria de Justícia en un comunicat, donant el vistiplau a la proposta de l'11 de desembre de les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Mas d'Enric, Puig de les Basses i Lledoners.

Amb la classificació de segon grau confirmada, els presos ja podran sortir durant el dia si justifiquen que tenen una feina. A més, aquells que ja hagin complert un quart de la pena, com és el cas dels Jordis, podran demanar permisos per sortir puntualment de la presó. De fet, Jordi Sànchez ja va avançar que la setmana que ve demanaria el seu primer permís penitenciari.

Totes les resolucions conegudes avui subratllen un procés d'inserció social "favorable" però "el ponderen" tenint en compte la durada de les penes, d'entre 9 i 13 anys de presó. Amb tot, se subratlla que el règim en segon grau "també permet l'inici progressiu del retorn a la comunitat".

Aquesta classificació es mantindrà fins d'aquí sis mesos, quan la Generalitat la revisarà per veure si els atorga el tercer grau, que els permetria anar a la presó només a dormir.

La proposta de les juntes de classificar en segon grau els líders del procés ja va enfrontar públicament el passat mes de desembre ERC amb JxCat, formació que no va ocultar la seva "decepció" per la decisió dels tècnics i va emplaçar el Departament de Justícia a esmenar-la. La llarga durada de les penes imposades ha estat el principal obstacle per a ser classificats inicialment en règim obert.

La classificació inicial dels presos  polítics -que la llei obliga a revisar en un termini de mig any com a màxim-, podrà ser recorreguda per la Fiscalia i les defenses, encara que sense efectes suspensius, fins que sigui el Suprem el que es pronunciï sobre la situació, com a tribunal sentenciador.