Una setmana després de la destitució del vicepresident Jordi Puigneró per part del president Pere Aragonès, com a resposta al plantejament d'una qüestió de confiança per part de Junts al cap de l'Executiu per no complir els acords que van fer possible la seva investidura, els militants de Junts voten la continuïtat del seu partit al Govern en una consulta telemàtica. Després de dies en què els membres del partit s'han anat posicionant, menys el seu secretari general Jordi Turull que hi ha renunciat després de l'avís de la sindicatura electoral que reclamava neutralitat, entre aquest dijous a les 0 h i fins demà divendres a les 17 h, els militants de Junts podran votar la seva opció preferida. Segons defensen els membres del partit, tant els que creuen més útil quedar al Govern com aquells que volen sortir-ne, aquest és un gran exercici democràtic i del qual el partit en sortirà més fort, sigui quin sigui el resultat. A més, segons han assegurat els membres de la direcció del partit, divendres 7 mateix es coneixerà el resultat de les votacions. 

Jordi Turull no es posiciona 

Jordi Turull, havia assegurat a principis de setmana i després de confirmar-se que els afiliats serien cridats a les urnes telemàtiques per donar la seva opinió pel fracàs de les negociacions entre el secretari general i el president Aragonès, que informaria als afiliats sobre el sentit del seu vot a la consulta. Amb tot, això no s'ha acabat produint per l'advertència que va fer ahir dimecres la sindicatura electoral del partit. En aquest sentit, demanava als càrrecs de Junts que no es posicionessin tot reclamant neutralitat, i així ho ha fet Turull. Amb tot, per la gran majoria de casos ja era massa tard, perquè havien expressat ja el sentit del seu vot tant membres de l'Executiva com els consellers del Govern, que també han participat en actes amb afiliats per convèncer-los sobre que és millor marxar o quedar-se. 

Una pregunta simple 

Així, entre avui i demà a les 17, un total de 6.465 afilats podran ca una pregunta clara: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat de Catalunya?". Hi ha tres opcions: sí, no o vot en blanc. Les bases de Junts ja havien demanat al juliol una consulta sobre el futur de la coalició amb ERC, ja fos preguntant directament sobre marxar de l'executiu, o sobre "altres iniciatives adequades a la situació". Tot i que la pregunta és senzilla, durant la reunió de l'Executiva per decidir-la el debat es va centrar en el preàmbul que la precedeix. En aquest, es recorden els incompliments del president Aragonès en l'eix nacional, que reconeixen tant els que estan a favor de marxar com els de quedar-s'hi, tot i que aquests últims es plantegen si aquests són suficients per marxar del Govern amb totes les implicacions que això suposa. 

En aquest sentit, els que s'han mostrat més favorables a continuar formant part de l'Executiu són precisament la majoria de consellers que en formen part d'aquest, amb l'excepció de Gemma Geis, que des de la destitució de Puigneró assumeix part de les seves funcions. Per altra banda, Jaume Giró i Victòria Alsina han fet campanya per quedar al Govern. En ella, han trobat el suport de, entre d'altres, Jordi Sánchez, que fa fer un enfilall amb 10 motius per romandre al Govern, i figures com Artur Mas i Xavier Trias. A més, també pensen igual els alcaldes i alcaldables, a només 8 mesos de les eleccions del maig del 2023. Per altra banda, els favorables al no estan encapçalats per la presidenta del partit, Laura Borràs, i els seus col·laboradors. Pots consultar els posicionaments sobre aquesta consulta que avui ha començat aquí