Aquest dijous i divendres, els militants de Junts votaran en una consulta sobre si el seu partit ha de continuar o no formant part del Govern de la Generalitat. Mentre alguns defensen que és millor sortir, d'altres creuen que el més favorable per la formació i pel país és que Junts segueixi formant part del Govern. En aquesta campanya, que definirà el futur de la formació i podria deixar ERC governant en solitari si s'acaba apostant per la sortida, els membres de Junts que estan a favor de romandre a l'Executiu, han compartit a les xarxes socials un reguitzell de motius, fins a 10, pels quals consideren que el millor resultat de la consulta seria que els militants votessin sí a seguir formant part del Govern, tot i els incompliments en l'eix nacional. 

Sota el lema "Fem-ho Junts", aquests militants defensen 10 arguments "per reforçar el govern independentista de Catalunya i votar sí a la consulta". La primera raó que donen per votar 'sí' a la consulta és fer la independència, ja que "l'1 d'octubre no hauria estat possible sense un govern plenament implicat en fer-lo realitat. Abandonar el Govern és renunciar a aquelles eines que van fer possible l'embat democràtic i la victòria de l'1-O, i debilita la força de l'independentisme. En segon lloc, defensen que cal romandre al Govern per enfortir les institucions de Catalunya i "protegir els drets amenaçats per l'Estat.  La millor via per aquesta defensa és formant part del Govern", i també per "fer el país municipi a municipi": "Des del Govern podem ajudar els nostres pobles i ciutats amb polítiques de proximitat que millorin la vida dels ciutadans i reforçant alcaldes i alcaldesses. Renunciar al #Govern és també abandonar els nostres alcaldes i regidors". Cal tenir en compte que els alcaldes i alcaldables del partit són qui veuen amb més mals ulls sortir del Govern, a menys de vuit mesos de les eleccions municipals. 

Alternativa unionista a Junts 

Els favorables al 'sí' a la consulta de Junts identifiquen com a quart argument la necessitat de fer de "mur de contenció" , ja que consideren que el principal beneficiat de la sortida de Junts al Govern són els partits unionistes.  "Deixar un govern en solitari d'ERC en mans de PSC i Comuns apropa un tripartit i allunya qualsevol possibilitat d'avançar cap a la independència durant molts anys", reflexionen. Per això, en cinquè lloc, exposen que  han de continuar al Govern per impulsar polítiques útils en l'àmbit social, econòmic, educatiu, lingüístic, sanitari, d'habitatge...". 

El sisè motiu pel qual consideren que és millor romandre al Govern és per fer front a una repressió que no cessa contra l'independentisme. "Des de les institucions es pot fer la força necessària per fer possible l'amnistia i l'autodeterminació", destaquen, recordant que Junts ha impulsat el Fons Complementari de Riscos per protegir els servidors públics davant dels atacs del Tribunal de Cuentas. A banda de la repressió, aquests militants creuen que Junts també és necessari per fer front a la recentralització que està portant a terme el govern de PSOE i Unidas Podemos "aprofitant la passivitat d'ERC. Cal que Junts formi part del Govern per defensar les competències que tants anys va costar assolir i combatre la recentralització". 

Fer possible la ponència política del Congrés del partit 

La continuïtat de Junts també és necessària per fer internacional la causa de l'independentisme, ja que "un govern compromès amb l’acció exterior és la millor garantia per a la projecció internacional de Catalunya i del conflicte amb l'Estat", que es fa des de l'exili, però que es complementa amb una Acció Exterior que s'ha reforçat des del Govern; així com per fer visible l'espai polític que representa la seva formació: "Hi ha molts partits i sectors que ens volen fora del Govern. Però, quins són els beneficis de sortir-ne? Hem de demostrar que Junts és un partit d'Estat, responsable i compromès amb el país i les seves persones". 

Finalment, els favorables a votar sí a la consulta d'aquest dijous i divendres defensen fer-ho per fer possible la ponència política que es va aprovar al seu congrés del passat mes de juliol, "ideada per tal que tot el que fem per avançar cap a la independència es faci des de les institucions". Entre les persones que han compartit aquest fil a les xarxes socials destaquen l'exsecretari general del partit, Jordi Sánchez, i l'exconseller de l'Interior, Miquel Buch.