Xavier Trias és una de les veus de Junts que s'ha mostrat més en contra que el seu partit surti del Govern, tal com s'està plantejant en els últims dies. De fet, la formació decideix avui quina és la pregunta que farà a la militància perquè siguin les bases les que decideixin el seu futur dins de l'executiu català, després que no s'hagi arribat a un acord amb ERC tot i que s'hagi retirat l'exigència de restituir Jordi Puigneró com a vicepresident del Govern. Trias ha lamentat així en la tertúlia de Catalunya Ràdio que s'està "aconseguint generar un desconcert en la població", arran de les disputes dins de l'independentisme, tot i que defensa que cadascú pugui tenir la seva posició: "Exigeixo que ens plantegem què ha passat, per què ha passat i deixar clar què s'incompleix, perquè jo penso que és veritat que no s'està complint l'acord de govern. A molta gent els fereix que tot i tenir un 52% dels vots no s'aconsegueixi la unió d'acció, això preocupa i ens entristeix molt", ha reflexionat Trias. 

🔴 Crisi de Govern a Catalunya, última hora | Junts convocarà la consulta sobre la continuïtat al Govern

Per tot plegat, troba que trencar el 52% seria un error, així com fer-ho de manera pública, com ha passat en els últims dies. Ara, un cop feta aquesta "catarsi pública", tal com l'ha definida, ha considerat: "Hauríem de veure què fem per obtenir un altre cop la unitat", deixant clar que no es compleixen els objectius i fixar quins són aquests objectius fins al final de la legislatura. En aquest sentit, ha insistit que el seu plantejament és que seria "equivocat i erroni" trencar aquest Govern, una idea que no ha amagat en cap moment d'ençà que va esclatar aquesta crisi quan els líders del partit van posar sobre la taula la possibilitat de sortir de l'Executiu si no es compleix el que s'havia acordat per investir Pere Aragonès president. "A base de retrets no es pot governar", ha exclamat, deixant clar que Junts ha de deixar clar que el seu desig no són els objectius que s'acabin marcant, però que els accepten per poder anar a l'una. 

Una imatge de desunió negativa 

En aquest sentit, Xavier Trias ha insistit en el problema que suposa que els partits del Govern no arribin a acords per garantir-ne l'estabilitat, ja que això demostra que hi ha conflictes entre les formacions i "aquesta imatge de desunió que dona el món independentista és molt negativa". Per això, ha confiat que el secretari general i la presidenta del partit, Jordi Turull i Laura Borràs, "siguin capaços d'explicar a la gent què ha de fer", esperant que la consulta es resolgui amb la continuïtat del partit. Trias, que no forma part de l'executiva, encara medita si s'ha de presentar o no com a candidat de Junts a les eleccions municipals i aquesta complexa situació no l'ajuda a decidir-se: "Cada vegada que algú em diu que vol que em presenti, el que els dic és que el més importantment és que ens deixem de barallar entre tots. No prenc cap decisió perquè estic estupefacte. Ja vaig dir que una de les condicions perquè em presenti és que no hi hagi disputes. Jo no vull que ens barallem, ja no entre Junts per Catalunya: no em vull barallar amb ERC, no vull. Estem cometent un error i no crec que sigui bo el que estem fent", ha destacat Trias.

Borràs insisteix en el compliment de l'acord 

Minuts abans que Xavier Trias participés en la tertúlia, Catalunya Ràdio ha entrevistat la presidenta de Junts, Laura Borràs, abans que es reunís l'executiva del partit per decidir quina és la pregunta que plantejaran a la militància. Borràs ha insistit que Junts no va plantejar una qüestió de confiança a Aragonès durant el debat de política general que hauria accelerat els esdeveniments, sinó que van plantejar que es complís l'acord de govern. Per això, ha descartat que el seu partit hagi estat deslleial al president de la Generalitat, tal com s'ha insistit des d'ERC, tant Aragonès com Oriol Junqueras, tot suggerint que els deslleials han estat els seus socis: "No és deslleial aconseguir uns vots que et fan president, però després vaig en la direcció contrària del que diu l'acord?". Borràs també ha retret que el president assegurés durant el seu discurs d'investidura que treballaria per culminar la independència de Catalunya i a sotmetre's a una qüestió de confiança a mig mandat, cosa que no està passant.