Junts obre aquest dijous, 6 d'octubre, a les 0 hores i fins a les 17 hores de divendres, la consulta a la militància sobre la continuïtat o no al Govern. Hi estan convocades 6.465 persones que formen part del cens electoral del partit, i que han de tenir un mínim de sis mesos de militància. Els resultats es coneixeran de manera provisional cinc minuts després de tancar la votació, a les 17.05h de divendres. Però serà un resultat provisional atès que hi haurà 24 hores per presentar al·legacions i impugnacions, passades les quals es proclamarà el resultat definitiu.

Què decidirà la consulta de Junts? Qui està a favor de sortir del Govern i qui de quedar-se

La pregunta que hauran de respondre les bases de Junts després que es va aprovar a l'executiva d'aquest dilluns és: "El Congrés Nacional del Partit va aprovar que s'haurà de consultar les bases la possibilitat de continuar o no al Govern. Feta una auditoria de l'Acord de Govern entre Junts i ERC de 17 de maig de 2021, se n'han constatat incompliments d'elements que són centrals. En aquest sentit, Junts per Catalunya ha formulat una sèrie de propostes per garantir el compliment de l'acord. Aquestes propostes, fins al moment, no han estat acceptades per ERC. Donant compliment al mandat congressual es formula la següent pregunta: Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat de Catalunya?". Hi ha tres opcions de resposta: sí, no o en blanc.

Sindicatura Electoral

El mateix dilluns en què es va aprovar la pregunta, l'executiva de Junts va designar una Sindicatura Electoral, formada per quatre persones, el secretari d'organització, David Torrents, la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, l'exconseller Damià Calvet i la portaveu al Parlament, Mònica Sales.

La Sindicatura s'haurà d'encarregar de donar compte del desenvolupament del procés, del recompte de vots i la proclamació de resultats i de resoldre les reclamacions i al·legacions, entre d'altres qüestions. Els membres de la Sindicatura estaran presents quan s'obrin les urnes electròniques. Hi podran ser també presents fins a quatre persones per cada opció.

La convocatòria de la consulta a la militància de Junts es va accelerar arran de la crisi desencadenada entre aquesta formació i ERC al Govern després que, al passat debat de política general, els juntaires van advertir al president Pere Aragonès que li demanarien que se sotmetés a una qüestió de confiança si no complia els acords per tal de culminar el procés d'independència. La tensió va arribar al màxim amb la decisió d'Aragonès de destituir el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, a qui va atribuir falta de lleialtat per no haver-lo informat abans sobre la qüestió de confiança.