El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha sentenciat que Espanya ha donat "continuïtat" al franquisme "sense Franco". "No puc dir com està la posició allà, però ja ho poden imaginar", ha etzibat López Obrador en una roda de premsa en la qual ha comentat els resultats d'una enquesta de popularitat de líders mundials — en la qual el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha obtingut un 33% d'acceptació com a líder mundial. Malgrat els canvis que ha fet Espanya en els últims anys (com "el Pacte de la Moncloa" o "l'avenç de la democràcia"), l'Estat ha donat "continuïtat" al franquisme sense el dictador. Una cosa que "no ajuda" als valors democràtics, segons el dirigent mexicà.

 

Els atacs de López Obrador a l'estat espanyol ja són un clàssic. Al febrer va anunciar "una pausa" en les relacions amb Espanya, tot i que finalment va fer marxa enrere i va matisar que es referia a la necessitat d'un temps de reflexió per "internalitzar" que ja no hi ha cabuda pel "saqueig" ni la "corrupció". Sigui com sigui, aquestes paraules van causar malestar dins del govern espanyol. El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, va reclamar un aclariment al seu homòleg mexicà, Marcelo Ebrard, i va deixar clar que l'executiu estatal "no ha fet cap acció que pugui justificar una declaració d'aquesta mena". Albares també va voler recordar que la relació entre els dos països és "estratègica" i que va "més enllà de declaracions verbals súbdites o paraules puntuals", tot i que va remarcar que el govern espanyol sempre defensarà els interessos d'Espanya "en qualsevol circumstància i davant de qualsevol país".

El llegat colonial espanyol

Sigui com sigui, el president de Mèxic sempre s'ha mostrat molt crític amb el llegat colonial espanyol i ha exigit en diverses ocasions que l'estat espanyol es disculpi per aquest passat. En aquest sentit, va demanar per carta al rei Felip VI que es disculpi per la conquesta: que "l'estat espanyol admeti la seva responsabilitat història" per les ofenses comeses durant la conquesta i "ofereixi les disculpes o rescabalaments polítics que convinguin".

Sobre el llegat colonial espanyol va parlar Carles Puigdemont el passat 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat. "El poble català i el mexicà tenen un mateix perseguidor", va dir el president a l'exili, en un acte organitzat pel Consell de la República que portava el títol Catalunya amb Mèxic: que Espanya demani perdó pel colonialisme. Així doncs, va defensar que Mèxic i Catalunya se senten "germans d'una mateixa causa, víctimes d'una mateixa opressió i d'un mateix perseguidor": Espanya, que "lliura un combat narratiu per intentar imposar el relat de bondat sobre la seva conquesta".