Nou embat del president de Mèxic contra Espanya. Ja fa temps que Andrés Manuel López Obrador insisteix que l’Estat espanyol ha de demanar perdó per la conquesta espanyola al territori que actualment és Mèxic. Segons ell, cal reparar el mal que es van fer a les tribus indígenes que hi havia en aquella època i que, per tant, Espanya ha de demanar disculpes pel genocidi que va implicar envair el continent americà. Davant d’aquest escenari, en el qual l’Estat espanyol no fa cap pas per solucionar la situació, López Obrador ha posat sobre la taula la idea de “fer una pausa” en les relacions entre Mèxic i Espanya. Segons ell, aquesta acció permetria girar el full a una etapa en la qual, segons el mandatari mexicà, les autoritats i les empreses espanyoles s’han aprofitat del país americà

Eren com amos de Mèxic”, ha manifestat López Obrador en unes declaracions que se sumen a un llistat d’atacs contra l’actitud que té Espanya en relació a aquesta qüestió. El president mexicà ha pronunciat aquestes paraules en una atenció als mitjans de comunicació del seu país, en la qual ha assegurat que “la relació” entre Mèxic i Espanya “no és bona”. És per aquest motiu que ha opinat que fer una “pausa” en la relació bilateral “convé” a les dues parts. "Potser quan canviï el govern es restableixen les relacions i jo desitjaria que quan ja no hi sigui, no siguin com eren abans", ha afegit. També ha manifestat que Mèxic s'ha endut "la pitjor part" de la "promiscuïtat" econòmica i política en les relacions bilaterals de les darreres dècades. "Ens saquejaven", ha sentenciat davant els mitjans López Obrador.

 

“Volem tenir bones relacions, però no volem que ens robin”, ha manifestat López Obrador, a més d’insistir que el govern espanyol encara veu Mèxic com una “terra de conquesta”. Segons el mandatari mexicà, el “saqueig” espanyol no es va produir només fa centenars d’anys quan Espanya va envair el continent americà, sinó que s’ha mantingut fins ara, també a través dels poders econòmics. “És per això que val més que fem una pausa”, ha insistit.

No és la primera vegada que el president mexicà esperona Espanya per la seva actitud de no voler admetre que fa centenars d’anys va perpetrar un genocidi a terres americanes i que cal demanar-ne disculpes. López Obrador ja hi va insistir el 2021, quan es van complir 500 anys de l’efemèride. En aquella ocasió, va rebatejar l’episodi històric com “la resistència indígena”. Però segons ell, aquesta violència se segueix perpetrant avui dia a través del sector econòmic. Concretament, ha anomenat companyies del sector energètic i de la construcció que van fer contractes amb les Administracions de Vicente Fox (2000-2006), Felipe Calderón (2006-2012) i Enrique Peña Nieto (2012-2018).

El govern espanyol, "sorprès"

El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha manifestat la seva "sorpresa" per les declaracions "súbites" del president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador. Albares creu que s'han produït en un "context informal" i considera que no suposa una "posició oficial" de Mèxic cap a Espanya. "No té cap traducció oficial ni se'ns ha comunicat res", ha destacat el responsable del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació. Paral·lelament, Albares ha instat López Obrador a "aclarir les seves paraules perquè es contradiuen amb el que va dir fa una setmana".