El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha enviat una carta al rei Felip VI i al papa Francesc perquè es disculpin pels abusos comesos pels espanyols durant la conquesta de Mèxic. Així ho ha avançat El País i ho ha confirmat el mateix mandatari a través de les xarxes socials. Fonts del govern espanyol han confirmat aquest dilluns al vespre que el monarca va rebre la missiva el passat 1 de març, que encara no ha rebut resposta de Madrid 24 dies després.

En un vídeo durant la commemoració dels 500 anys de la Batalla de Centla aquest dilluns, a l'estat mexicà de Tabasco, López Obrador ha assegurat que "ja he enviat una carta al rei d'Espanya i una altra al Papa perquè es faci un relat de greuges i es demani perdó als pobles originaris per les violacions al que ara es coneix com a drets humans". Ha denunciat que "va haver-hi matances, imposicions", i que tot es va fer "amb l'espasa i la creu".

En la carta, el president mexicà fa referència, per exemple, a la reparació cap als jueus sefardites i a la memòria democràtica a l’Estat espanyol per assimilar-ho a les violacions de drets humans que es van cometre durant la conquesta de Mèxic ara fa 500 anys. Segons han confirmat des del govern espanyol, la missiva no ha estat resposta des d’Espanya, on ha causat un gran malestar.

La carta dirigida al rei espanyol, que s’ha canalitzat a través del Ministeri d’Exteriors, arriba un parell de mesos després de la visita oficial del president Pedro Sánchez al país nord-americà, on va ser molt ben rebut pel recentment escollit president Andrés Manuel López Obrador, de la coalició d’esquerres Juntos Haremos Historia.

Rebuig “amb tota fermesa” de Moncloa

Després de fer-se pública la carta enviada per López Obrador, el govern espanyol ho ha lamentat “profundament” en un comunicat, i ha assenyalat que “rebutja amb tota fermesa” el seu contingut. “L’arribada, ara fa cinc-cents anys, dels espanyols a les actuals terres mexicanes no pot jutjar-se a la llum de les consideracions contemporànies”, asseguren des de Moncloa.

En aquesta línia, des de l’executiu de Sánchez sostenen que “els nostres pobles germans han sabut sempre llegir el nostre passat compartit sense ira i amb una perspectiva constructiva, com a pobles lliures amb una herència comuna i una projecció extraordinària”. I reiteren la “disposició per a treballar conjuntament” amb les autoritats mexicanes i “continuar construint el marc adequat per intensificar les relacions d’amistat i cooperació existents”.