El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, ha defensat que Mèxic i Catalunya se senten "germans d'una mateixa causa, víctimes d'una mateixa opressió i d'un mateix perseguidor": Espanya. Ho ha dit en l'acte organitzat pel Consell i el Col·lectiu Tupac Amaru sota el títol Catalunya amb Mèxic: que Espanya demani perdó pel colonialisme, i que s'ha celebrat aquest dimecres a la Sala Poblenou de Barcelona amb motiu del Dia de la Hispanitat. Durant l'esdeveniment, diversos representants del poble mexicà i català han alçat la veu contra la colonització i la responsabilitat que l'Estat espanyol encara té per reparar els danys infligits arran de la conquista, i els àmbits on encara s'ha de treballar en la descolonització. Entre altres temes, els que han intervingut amb parlaments han debatut la crisi diplomàtica desencadenada a principis d'any pel president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, que va demanar per carta al rei Felip VI que demanés perdó pels abusos dels espanyols en la invasió del seu país. Una voluntat que la Moncloa va rebutjar "amb tota fermesa", al·legant que "l’arribada, ara fa cinc-cents anys, dels espanyols a les actuals terres mexicanes no pot jutjar-se a la llum de les consideracions contemporànies".

"Germans d'una mateixa causa"

Des de Bèlgica, el president a l'exili ha assenyalat durant la seva intervenció telemàtica que fa segles que l'Estat "lliura un combat narratiu per intentar imposar el relat de bondat sobre la seva conquista". Durant anys, ha reconegut, a Espanya li va funcionar aquest relat perquè es podia refugiar en el suport d'altres imperis, a més de l'acadèmia del país, que la disseminava a la població. És així com, generació rere generació, el "relat" sobre la conquesta s'ha anat propagant. A parer seu, la diferència d'Espanya amb altres països europeus és que, mentre en alguns llocs cada cop es fan més actes de "reparació" amb les antigues colònies i es busca destruir les narratives falses i supremacistes envers els pobles que han reprimit, aquest "no és el cas d'Espanya. Espanya viu molt malament aquest canvi de context", i a canvi proposa teories "anacròniques" com "la llegenda negra" que neguen qualsevol error o responsabilitat en la conquesta d'Amèrica. Per a Puigdemont, les ganes de "dominació" de l'Estat és una "constant que no ha canviat, sinó que s'ha endurit", i que es pot veure reflectida en la repressió de l'independentisme.

Catalunya amb Mèxic contra el colonialisme

En l'acte, que ha rebut el suport de l'ANC Mèxic i el Consell Local de Sant Martí, han participat Neus Torbisco, membre del Govern del Consell; Guillem Compte Nunes, coordinador de la Càtedra Extraordinaria Francisco de Vitoria-Bartolomé de las Casas a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM); Emeli Ruiz, portaveu a Europa del Gobierno Mayor de Colombia; Eduardo Osiel Martell, Doctorand en Ciències Socials al Colegio Mexiquense A.C. i acompanyant de les lluites dels pobles originaris; Antonio Jazanamijoy, advocat i autoritat del Consell Inga i Rafael Barajas Duran, Director de l'Instituto Nacional de Formación Política.