El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ja ha fet marxa enrere. El mandatari ha matisat les seves darreres paraules, que obrien la porta a un conflicte diplomàtic entre el seu país i l’Estat espanyol. Davant les reaccions que van provocar les seves declaracions, en les quals proposava fer una “pausa” en la relació Mèxic-Espanya, Obrador ha dit ara que ell no vol generar cap conflicte: “No volem una ruptura amb Espanya”, ha manifestat en una roda de premsa des del Palacio Nacional. Sí que ha insistit que una “pausa” ajudaria a millorar la relació entre els dos països. “Ja ho vaig dir ahir, i és que fer una pausa anirà bé pels dos pobles”, ha assegurat, a més d’afegir que cal “sanejar la relació” i deixar clar que “no es pot saquejar Mèxic impunement”: “És una falta de respecte i han de demanar disculpes”. Segons Obrador, cal entrar en “una nova etapa”.

En aquesta roda de premsa, el mandatari mexicà ha insistit que la seva intenció és mantenir una bona relació amb l’Estat espanyol. “Nosaltres som molt respectuosos amb ells, tenim una relació íntima amb el poble d’Espanya, però en els darrers temps, durant l’etapa neoliberal, empreses espanyoles amb el suport del poder polític espanyol i mexicà han abusat del nostre país i del nostre poble”, ha afegit. També ha tornat a recordar que “ens van veure com una terra de conquesta”. En aquest sentit, també va afirmar que durant els governs de Felipe Calderón i Enrique Peña Nieto empreses com Repsol o OHL eren les favorites dels executius mexicans.

Per altra banda, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha volgut canviar les aigües i assegurar que els vincles entre Espanya i Mèxic “no desapareixeran”. “Mèxic és un país germà amb el qual ens hi sentim molt identificats i aquests vincles que tenim amb els ciutadans de Mèxic i amb el país no desapareixeran de cap manera”. De totes maneres, ha assegurat que des del Ministeri d’Afers Exteriors es prendran "les decisions adequades"

No és el primer cop que Obrador renya Espanya per no haver demanat perdó pel “saqueig” que ha patit Mèxic. No només es refereix a l’espoli econòmic que segons ell hi han practicat les empreses espanyoles, sinó també al genocidi que van patir les tribus indígenes durant la conquesta espanyola. El president Mexicà ha insistit en diverses ocasions que l’Estat espanyol ha de demanar perdó pel mal que es va fer ja fa més de cinc-cents anys. És per tot això que Obrador va demanar de fer una “pausa” en la relació entre els dos països. Ahir, el mandatari va arribar a dir que la relació entre Mèxic i Espanya “no és bona” per culpa d’aquestes qüestions.