El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, s'ha caracteritzat per no deixar-ne passar ni una al govern espanyol. Ara també valora l'espai polític espanyol. El president ha lamentat com "està rebrotant el franquisme a Espanya", un fenomen que ha assegurat que està succeint per la deriva cap al centre de les formacions d'esquerra que, segons ell, "volen quedar bé amb tothom". 

"Què passa en altres llocs? Doncs allà van desplaçant-se al centre, mirin com està rebrotant el franquisme a Espanya, com mai, una cosa molt lamentable", ha apuntat, segons recull Europa Press. 

El clatellot de López Obrador a l'esquerra espanyola ha servit al president per carregar contra l'esquerra del seu mateix país. Ha considerat que a Mèxic també hi ha partits d'esquerres que tendeixen al centre per agradar a tothom. "A l'esquerra triguen a definir-se i no s'ancoren, zigzaguegen, volen estar al centre, quan un ha de representar amb molta claredat alguna cosa o algú", ha dit. 

La repassada als partits d'esquerra espanyols i mexicans ha tingut lloc en un moment en què el seu propi partit, Movimiento Regeneración Nacional (MORENA), està al punt de mira del panorama polític mexicà. Tres partits mexicans que abasten posicions de dretes i esquerres han denunciat aquest dilluns des de Washington la ingerència del crim organitzat en la victòria del partit d'Obrador en les darreres eleccions nacionals, regionals i locals. 

Fiscalització a Espanya

López Obrador mai ha tingut miraments a afrontar l'estat espanyol i les seves accions, presents i passades, que sovint traspuen tics colonialistes. L'últim toc d'atenció del president mexicà va succeir el juliol passat, davant d'una pregunta d'un periodista que qüestionava com atreure la inversió espanyola, que segons el periodista ara ja no escollia el país llatinoamericà. El president no va vacil·lar i li va etzibar que: "El que s'ha de fer és entendre que hi ha una nova realitat a Mèxic i que ja no es permet robar". Comprendre això, pel president, no té res a veure amb no voler treballar amb empreses espanyoles. 

El mandatari mexicà ha reclamat en diverses ocasions que l'executiu espanyol es disculpi pels abusos comesos durant la conquesta de Mèxic. Després que l'any 2019 López Obrador escrivís una carta a Felip VI reclamant aquesta disculpa, a la qual no va rebre resposta, el president ha seguit insistint. 

Tant és així que l'octubre de 2020 el president mexicà va escriure una altra carta. Aquesta vegada dirigida al papa Francesc, en la qual els emplaçava, a ell com a representant de l'Església catòlica i a la monarquia espanyola, perquè oferissin "una disculpa pública" als pobles indígenes per les "atrocitats" i el "saqueig" de la conquesta.

El reconeixement i la disculpa per les atrocitats espanyoles durant la conquesta d'Amèrica no és una croada únicament de López Obrador. Altres líders llatinoamericans han reclamat aquesta reparació històrica tan senzilla.

 

Imatge principal: El president mexicà, Andrés López Obrador, en una compareixença / Efe