El director general de Centres Públics del Departament d'Educació, Josep González Cambray, i la de Centres Concertats i Privats, Pilar Contreras, han quedat en llibertat després de declarar "voluntàriament", segons ha informat la conselleria.

gonzalez cambray (1)

Josep González Cambray, director general de Centres Públics del Departament d'Educació

Cambray i Contreras van ser arrestats aquest dimecres en el marc de l'operació 'Volhov' de la Guàrdia Civil. Els dos directors van ser posats en llibertat a última hora de la nit, després de ser arrestats a la seu del Departament i traslladats a la comissaria de Travessera de Gràcia. Educació ha informat que els dos han mostrat en tot moment la seva col·laboració per esclarir els fets i han defensat que la seva actuació ha estat sempre correcta.

La investigació té a veure amb el concert de l'Escola El Brot, un centre d'educació especial de Sant Joan Despí, la titularitat del qual és la Fundació Pedagògica El Brot. El president del patronat de la fundació és Xavier Vendrell, també detingut.

Alay, el primer detingut en llibertat

Josep Lluís Alayuna de les persones detingudes per la Guàrdia Civil aquest dimecres en el marc de l'operació Volhov, va ser el primer posat en llibertat sobre les 12 del migdia. En declaracions a RAC1 va assegurar estar "molt tranquil". 

Segons el cap de l'oficina del president a l'exili, Carles Puigdemont, a Waterloo, el presumpte delicte al qual apunta la policia espanyola és el de malversació per "cobrar una factura per l'assessorament d'una conferència internacional", de nom Fórum Crans Montana. La factura és de 5.000 euros.

A quarts de deu del vespre de dimecres va ser posat en llibertat l'alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (JxCat). La Guàrdia Civil va registrar durant vuit hores i mitja l'Ajuntament de Cabrera de Mar, buscant informació sobre la requalificació urbanística del complex Villa Bugatti, on tenia interessos un altre dels detinguts, l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell. A més de l'alcalde, la Guàrdia Civil també va detenir l'arquitecte municipal i el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Enric Mir. L'arquitecte també va quedar en llibertat.

L'operació Volhov

Aquest dimecres la Guàrdia Civil va detenir una trentena de persones en el marc de l'operació Volhov contra empresaris vinculats al procés sobiranista, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). També va indicar que una desena dels detinguts passaran a disposició judicial divendres. Les resolucions judicials que han donat lloc a l'actuació de la Guàrdia Civil recullen, entre d'altres, que l'exdirigent d'ERC Xavier Vendrell hauria dut a terme accions de "direcció i participació directa" de Tsunami Democràtic. 

Segons va indicar el TSJC la causa està oberta per malversació, suborn, prevaricació, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i desordres públics.

La investigació, que rep el nom d'una batalla de la Segona Guerra Mundial que l'exèrcit rus va perdre davant dels nazis alemanys amb l'ajuda de la División Azul espanyola, ha inclòs micròfons als vehicles d'alguns dels investigats amb autorització judicial, com al del mateix Vendrell, i seguiments a la persona.