El nom que la Guàrdia Civil ha posat a l'operatiu contra l'independentisme que ha desplegat avui, Volhov, coincideix amb una de les batalles que va protagonitzar la División Azul a Rússia al costat de l'exèrcit nazi.

La denominada batalla de Volhov va consistir en una petita ofensiva de la División Azul l'octubre del 1941 al riu Volhov. Els soldats espanyols van creuar-lo amb bots pneumàtics i van ocupar una quota amb visió sobre el front soviètic. 

El desbloqueig del riu va permetre a l'exèrcit nazi consolidar un transbordador, i iniciar una ofensiva cap a l'Est, i així els alemanys van ocupar les localitats de Smeissko, Russa, Sitno, Tigoda i Petróvskoie.

Riu Volhov Viquipèdia  Великом НовгородEl riu Volhov, escena de la denominada batalla de Volhov / Viquipèdia 

La interlocutòria de la Guàrdia Civil sobre l'operació oberta aquest matí contra persones vinculades al procés independentista recull que Rússia hauria ofert al president Carles Puigdemont el 2017 pagar tot el deute de Catalunya i disposar de 10.000 soldats, segons aquest document al qual ha tingut accés ElNacional.cat.

No només això. La Guàrdia Civil, que es refereix a aquest oferiment en diferents moments, assegura que "la tardor de 2017 Rússia hauria ofert suport a Carles Puigdemont si hagués declarat la independència fins al punt d'haver traslladat a Catalunya 10.000 soldats. En cas d'haver acceptat, probablement els esdeveniments haurien estat tràgics i haurien desencadenat un conflicte armat a l'Estat amb un incert nombre de víctimes mortals", assenyala.

Tot plegat, es desprèn d'una conversa que va mantenir l'exdirigent de CDC Víctor Terradellas amb l'exdirigent d'ERC detingut aquest matí Xavier Vendrell, sobre la qual, asseguren els investigadors, "no hi ha motius per dubtar de la seva legitimitat i autenticitat, atès que si més no una part de la informació citada ha arribat a succeir amb posterioritat".