La Guàrdia Civil ha detingut 21 persones, segons la policia col·laborarien per desviar diners de fons públics a Bèlgica. Entre els detinguts hi ha David Madí, Xavier Vendrell i Oriol Soler per presumptes delictes de prevaricació, malversació i blanqueig de capitals segons han explicat fonts policials a El Nacional. A mig matí la policia ha detingut, també, Josep Lluís Alay, cap de l'oficina de Puigdemont a Waterloo, que ja ha quedat en llibertat amb càrrecs. 

Segons informa el TSJC, s'han fet 31 entrades i escorcolls en 8 partits judicials de tot Catalunya. Al marge dels delictes relacionats amb la corrupció, el tribunal apunta a un presumpte delicte de desordres públics, que seria el que faria relacionar tota l'operació amb Tsunami Democràtic. A diferència d'altres casos i macrooperacions policials contra el procés, però, aquest cop no s'imputa als fets el delicte de terrorisme, que comportaria l'escalada del cas a l'Audiència Nacional.

Els detinguts està previst que declarin davant el jutge aquest divendres. 

La trama que s'investiga i que ve d'un presumpte desviament de fons de la Diputació de Barcelona, intenta relacional el finançament del procés independentista amb fons públics, Tsunami Democràtic, relacions amb els russos i una presumpta operació urbanística. Els detinguts son empresaris catalans relacionats amb antics governs de la Generalitat, ERC, CDC o amb vinculacions amb els líders independentistes, sobretot amb Carles Puigdemont. 

Els investigats

Entre els investigats hi ha Xavier Vinyals Capdepon, president Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes; David Madi Cendros, ex secretari de Comunicació amb Jordi Pujol i persona propera a Artur Mas; Xavier Vendrell Segura, exconseller de Governació per ERC durant el tripartit amb Pasqual Maragall; Oriol Soler Castanys, empresari vinculat a ERC fundador de Ara Llibres i les revistes Sàpiens i Time Out Barcelona; Antonio Fuste Piñol i Roc Aguilera Vaques, de l'empresa Events; Pilar Contreras Llanas, directora general de centres concertats i centres privats; Marta Molina Alvarez mestra i responsable del Govern de Polítiques per a Gais i Lesbianes del 2008 al 2010; Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar i Jordi Serra, interventor Delegat.

 

 

Josep Lluís Alay, cap de l'oficina de Puigdemont a Waterloo, ha quedat en llibertat amb càrrecs, acusat de malversació. En directe, a RAC1, un cop en llibertat, ha dit que estava tranquil i sobre el delicte que li imputen ha etzibat: "el de sempre". Alay ha denunciat que l'operació és "una persecució a la causa independentista". 

La Guàrdia Civil ha detingut 21 persones i ha fet 31 escorcolls a Barcelona, Sant Quirze del Vallès, Sant Joan Despí, Vilafranca del Penedès, Cabrera de Mar, Igualada, Montcada i Reixac i Girona.

La Guàrdia Civil ha escorcollat l'empresa Events d'Igualada.

Operacio Tsunami escorcoll empresa EVENTS igualada

La investigació està dirigida pel jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona. Es tracta d'una peça secreta, de la que avui s'ha aixecat el secret de sumari, i que deriva de les diligències prèvies 111/2016, referents al presunte delicte de corrupció a la Diputació de Barcelona. 

L'origen

Al febrer, un nou informe de la Guàrdia Civil demanava que s'investiguessin 48 persones més en relació al procés sobiranista. L'escrit, un resum dels escorcolls que el cos de seguretat estatal va fer el maig del 2018, apuntava que entre el 2012 i el 2015 es van fer adjudicacions i es van concedir subvencions de manera irregular per valor d'un milió d'euros des de la Diputació de Barcelona.

Part d'aquests fons, uns 180.000 euros, van anar a les fundacions afins al partit CATmón i Ingman, segons l'informe. La investigació assenyala que aquests diners s'haurien utilitzat per pagar factures del procés. CATmón i Ingman estaven vinculades a través de l'excàrrec de Convergència Víctor Terradellas, detingut en aquella operació del maig.

La Guàrdia Civil sospita, a més, d'irregularitats en subvencions de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, també en època convergent, a CATmón i Ingman, però en aquest cas no hi ha proves.

Entre les 48 persones que la Guàrdia Civil demanava aleshores al jutge que investigués hi ha càrrecs de la Diputació i membres de les entitats subvencionades, com ara Francesc de Dalmases, expresident d'Ingman i actual diputat de Junts per Catalunya.

Estirant el fil de la investigació, la policia hauria trobat l'origen de Tsunami Democràtic que va actuar just fa un any com a reacció ciutadana davant la sentència condemnatòria del presos polítics. També unes presumptes irregularitats urbanístiques a Cabrera de Mar amb la Xavier Vendrell com a implicat.