El jutge del Tribunal del Suprem Pablo Llarena ha reactivat l'euroordre per a Puigdemont i tots els membres del Govern que es troben a l'exili i també per a Marta Rovira, que aquest divendres ha marxat a l'exili. En el seu cas, també ha reactivat una ordre de detenció internacional, davant la possibilitat que no estigui dins la Unió Europea. Segons l'agència EFE, es trobaria a Suïssa.

Llarena ja va avançar la seva intenció el passat mes de febrer, quan va anunciar que després d'acabar la primera fase de la instrucció contra els líders sobiranistes reactivaria l'euroordre de detenció contra Carles Puigdemont, a més de Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. Avui, un cop processats per un delicte de rebel·lió als 13 investigats en la causa que investiga el procés del referèndum, Llarena ha activat les euroordres.

Per assegurar-se l'extradició, Llarena els ha processat per malversació, a part de per rebel·lió, un delicte que sí que reconeixen els codis penals dels països on són. Això també vol dir que un cop aquí, només se'ls podrà jutjar per aquest delicte i no per rebel·lió. En canvi, els que estan a la presó hauran d'afrontar les penes més altes, associades a rebel·lió, un cop es faci el judici.

Les ordres s'han tramitat via Interpol i Sirene i és aquest òrgan administratiu el que les cursarà a tots els països. A més, continuen vigents les ordres de detenció nacional cursades en el seu moment contra ells. En el cas d'Anna Gabriel no es cursa ordre internacional ni europea de detenció perquè, a diferència dels altres encausats processats per rebel·lió i malversació, ho ha estat per un delicte de desobediència. Tanmateix, continua pesant contra ella una ordre nacional de detenció per no haver comparegut quan va ser citada pel jutge.

Després de comunicar la interlocutòria a les parts i de revisar les mesures cautelars, el jutge Pablo Llarena ha activat l'euroordre de detenció per a tots els membres del Govern a l'exili i també per a Rovira. Els processats que formen part del govern són Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí.

Rovira ha marxat a l'exili aquest mateix matí i per sorpresa, davant el risc d'entrar a la presó fins que es faci el judici.

No tots els acusats a l'exili estan processats per rebel·lió, és el cas de Lluís Puig i Meritxell Serret, que estan processats per desobediència i malversació.

El jutge Pablo Llarena va acordar rebutjar la petició de la Fiscalia de dictar una ordre europea de detenció contra el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, el passat mes de gener.