El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha processat 25 dels 28 acusats en el cas contra el referèndum de Catalunya de l'1 d'octubre.

Artur Mas, Marta Pascal i Neus Lloveras cauen del judici. La resta s'asseuran al banc dels acusats i 13 ho faran pel delicte més greu del codi penal, penat amb 40 anys de presó: el de rebel·lió.

Anna Gabriel i Mireia Boya només estan processades per desobediència. I a cinc dels consellers de Puigdemont se'ls jutjarà per desobediència i malversació: són Meritxell Borràs, Lluís Puig, Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Serret.

El jutge fa servir el terme "en rebel·lia", que s'utilitza quan els acusats no es presenten. En aquest cas, Llarena es refereix a la part del Govern cessat pel 155 que es troba a l'exili.

Aquí hi ha la relació dels delictes i la motivació del jutge.

PROCESSATS DELICTES INDIVIDUALITZACIÓ DELS FETS

CARLES PUIGDEMONT (en rebel·lia)

ORIOL JUNQUERAS I VIES

JOAQUIM FORN

 

Rebel·lió i malversació

Van participar a la reunió de coordinació policial del 28 de setembre, van ser advertits pels responsables dels Mossos del greu risc d'incidents violents davant del referèndum. Estaven assabentats de la gravetat de la protesta del 20 de setembre davant de la Conselleria d'Economia i van decidir continuar amb el referèndum, van cridar a la població a la mobilització i van impulsar un operatiu policial autonòmic compromès amb el fet que les mobilitzacions partidàries de la votació il·legal poguessin enfrontar-se amb èxit per força policial de l'Estat.

JORDI SÀNCHEZ

JORDI CUIXART

 

Rebel·lió

 

Van utilitzar la seva responsabilitat a l'ANC i Òmnium per mobilitzar centenars de milers de seguidors i van impulsar una massa de força que fes davant l'obligació policial d'impedir el referèndum il·legal. Responsabilitat en les concentracions del 20 de setembre.

MARTA ROVIRA Rebel·lió Participació essencial en la ideació de mecanismes d'actuació, impuls parlamentari d'una legislació de suport i coordinació de sectors de l'administració i responsabilitat davant del referèndum per aconseguir una plena disponibilitat dels centres de votació.
JORDI TURULL Rebel·lió i malversació Va impulsar la mobilització des de les seves funcions de portaveu del Govern de la Generalitat. Va gestionar i va dissenyar la inserció publicitària del referèndum. Va coordinar infraestructures informàtiques per a la votació i reclutament de voluntaris.
RAÜL ROMEVA Rebel·lió i malversació Va impulsar la creació d'estructures de l'Estat i va afavorir el reconeixement de la República Catalana a l'estranger a través del Diplocat. Va abordar el projecte per possibilitar la votació electrònica per internet de residents a l'estranger. Va assumir l'atenció a observadors internacionals.

CARME FORCADELL

Rebel·lió

Participació medul·lar des de començaments del procés independentista com a presidenta de l'ANC. Com a presidenta del Parlament, va sotmetre a la decisió dels diputats l'aprovació de la legislació de suport que serveix de coartada legitimadora al procés, tot i que anés en contra de les reiterades prohibicions i requeriments del Tribunal Constitucional. La seva participació ha anat de la mà amb la violència manifestada a les últimes fases del procés. Va ser present a la manifestació del 20 de setembre i va arengar a la mobilització per a l'endemà davant del T. S. J. de Catalunya. Va posar la institució parlamentària al servei del violent resultat obtingut amb el referèndum i de la proclamació de la república.

ANTONI COMÍN (en rebel·lia)

DOLORS BASSA

 

Rebel·lió i malversació

 

Van assumir el control dels locals dependents de les seves respectives conselleries per al referèndum i en va assegurar l'èxit. Van permetre que els seus departaments es fessin càrrec parcialment de la despesa de paperetes, cens i citacions als components de les meses electorals.

CLARA PONSATÍ (en rebel·lia) Rebel·lió i malversació

Va assumir el control i ocupació de tots els centres escolars dependents de la seva conselleria per garantir-ne l'ús en el referèndum.

JOSEP RULL Rebel·lió i malversació Va participar en múltiples reunions definitòries de l'estratègia independentista. Després del referèndum il·legal va impedir que un ferri destinat a acollir policies atraqués al port de Palamós.
    MEMBRES TAULA PARLAMENT

LLUÍS MARIA COROMINAS

LLUÍS GUINÓ

ANNA ISABEL SIMÓ

RAMONA BARRUFET

JOAN JOSEP NUET

 

 

 

Desobediència

 

 

 

Tenaç i perseverant desatenció del requeriment que en diverses ocasions els va fer el Tribunal Constitucional perquè impedissin o paralitzessin qualsevol iniciativa que suposés ignorar o eludir la nul·litat de les resolucions parlamentàries.

 

 

MEMBRES DEL GOVERN DE LA GENERALITAT

MERITXELL BORRÀS

LLUÍS PUIG (en rebel·lia)

CARLES MUNDÓ

SANTIAGO VILA

MERITXELL SERRET (en rebel·lia)

 

 


Desobediència i malversació

 

 

 

Desatenció dels requeriments del Tribunal Constitucional en aprovar el decret 139/2017 de convocatòria del referèndum. Autoritzaven als diferents departaments accions i contractacions necessàries per al referèndum. Disposició de fons públics per a una destinació diferent del que estava previst.

    RESPONSABLES CUP

MIREIA BOYA

ANNA GABRIEL (en rebel·lia)

 

Desobediència

 

Desatenció a les decisions del Tribunal Constitucional (responsabilitat en registrar al Parlament la proposició de Llei de Transitorietat Nacional i fundacional de la República i la presentació de la proposició de Llei del Referèndum d'Autodeterminació).

     

 

 

* No han resultat processats:

ARTUR MAS

MARTA PASCAL

NEUS LLOVERAS I MASSANA