Catalunya suma una nova política a l'exili. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha decidit marxar de l'Estat espanyol i no s'ha presentat avui a la cita davant del Tribunal Suprem. Així ho ha anunciat la política republicana mateix a través d'una carta, en què assegura que emprèn un "camí dur" des d'una "profunda tristor".

La mà dreta d'Oriol Junqueras ha pres aquesta decisió just després que ahir renunciés a l'acta de diputada, juntament amb altres diputades d'ERC, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la consellera de Benestar Social, Dolors Bassa. Avui a les 10.30 hores, amb cinc imputats més, la diputada republicana havia d'anar a la vista de mesures cautelars de la causa de l'1-O, una cita a què no s'ha presentat.

Rovira va declarar davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena el 19 de febrer i va sortir de la cita en llibertat provisional amb una fiança de 60.000 euros. El jutge no en va decretar la retirada del passaport ni la prohibició que sortís de l'Estat espanyol, un fet que ha permès que la número 2 d'ERC s'hagi pogut refugiar a l'estranger.

carta marta rovira erc

A la carta Rovira assegura amb una "profunda tristor" que ha decidit marxar, però apunta que hauria estat "molt més trist" "viure silenciada interiorment".

I és que la republicana veu en l'exili l'única manera de no quedar anul·lada políticament. Considera que des de l'estranger podrà "recuperar" la seva "veu política", i deixa entreveure que contribuirà a l'estratègia d'internacionalització del procés, tal com ja han fet fins ara el president Puigdemont i els consellers a Bèlgica i l'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, refugiada a Suïssa.

Marxa amb la seva filla

La republicana marxa cap a l'exili —amb una destinació encara desconeguda— juntament amb la seva filla, l'Agnès, tal com apunta ella mateixa a l'escrit. "Les mares sabeu com me l'estimo", exposa sobre la seva filla, sobre qui assegura que vol "donar-li tot el que li pugui donar". "L'exili em permetrà fer-li de mare, i s'ho mereix. Molt", exposa.

Crítiques a l'Estat

Rovira assegura que no tenia cap altra opció que marxar a l'exili davant una situació d'involució democràtica a l'Estat espanyol, impulsada des del Govern de Mariano Rajoy, del qual assegura que està "disposat a saltar-se l'estat de dret i les llibertats civils" per tal d'aconseguir els seus objectius polítics.

Davant aquesta complexa situació de reducció de drets, que ha envestit Rovira de ple, la secretària general d'ERC fa una crida a actuar des de la serenor i no deixar-se endur per la "rancúnia" i el "ressentiment", tot plegat fent una nova crida a l'independentisme a mantenir-se unit davant un context advers. "Només des del treball conjunt aconseguirem una República per a tots", assenyala unes línies abans de recordar unes paraules del seu company de partit i president d'ERC, Oriol Junqueras.