El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena té previst acabar la primera fase de la instrucció contra els líders sobiranistes a finals de març i reactivar, a l'abril, l'euroordre de detenció contra Carles Puigdemont i els consellers a Brussel·les, segons avança La Vanguardia Público.

Llarena detallarà les imputacions que imposa a cada un i podria ser que alguns dels investigats quedés fora del procés. Ara bé, si a Puigdemont li imputa algun delicte, el jutge del Suprem reactivarà l'euroordre. El judici, a més, seria a l'octubre, quan es complís el primer any després del referèndum, i la sentència seria al desembre.

I no només això. Suspendrà el president de les seves funcions com a diputat, igual que passaria amb Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Toni Comín en aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal, que estableix que "subjecta a una interlocutòria de processament i decretada la presó provisional per delicte comès per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processament que estigués ostentant, funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l'exercici d'aquest mentre duri la situació de presó".

Els delictes

El jutge Pablo Llarena va acordar a finals de gener rebutjar la petició de la Fiscalia de dictar una ordre europea de detenció contra el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, després de conèixer el seu desplaçament de Bèlgica a Dinamarca per participar en una activitat docent. El magistrat va veure en el moviment de Puigdemont cap a Dinamarca una estratègia per aconseguir la investidura.

L'instructor trobava "raonable" la petició del fiscal si es té en compte que "l'investigat es troba fora del territori nacional per eludir un procediment penal", però afegia que aquesta sol·licitud s'enfronta a "matisos que condueixen al fet que hagi de posposar l'ordre de detenció sol·licitada".

Ara, però, quan avanci en la investigació, Llarena podrà detallar més minuciosament els indicis que l'han portat a atribuir a Puigdemont els altres delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.