Koldo García donarà explicacions al Senat pel cas de presumpta corrupció en la compra de mascaretes durant la pandèmia. Qui va ser assessor de José Luis Ábalos al Ministeri de Transports està citat el pròxim dilluns, 22 d’abril, a la comissió d’investigació del cas Koldo, impulsada pel PP. Tot i això, ahir a la tarda, la mesa de la comissió va informar els grups parlamentaris que havien sigut incapaços de contactar-hi, segons van apuntar fonts del PP a ElNacional.cat. Hores més tard, en declaracions a Voz Pópuli, Koldo ha confirmat que sí que hi assistirà. Desmenteix que estigui “il·localitzable”, reconeix que ha rebut “alguna trucada de prefix Madrid”, diu que encara no ha estat “notificat oficialment”, però deixa clar que se sent “obligat” a acudir-hi. Ara bé, fa una advertència: “No diré més del que maconsellin els advocats perquè, evidentment, la meva declaració judicial està per sobre de la comissió del Senat”. Hores més tard, fonts del Senat han confirmat a ElNacional.cat que la Cambra Alta ha aconseguit contactar definitivament amb Koldo García, sense donar-ne més detalls sobre la conversa. El darrer pas necessari és que la comissió quedi convocada oficialment i es publiqui l’ordre del dia.

🔎 Guia de les comissions d’investigació del cas Koldo: per què Salvador Illa anirà al Congrés i al Senat?

 

Just aquest matí, el president del Senat, Pedro Rollán, ha explicat que les dificultats de contactar amb ell s’han donat pel fet que Koldo té “una vintena de números de telèfon” i “diverses residències”. En una entrevista a Herrera en COPE, ha apuntat que se li va enviar la carta al domicili on està empadronat, però ha confessat que el president de la comissió, Eloy Suárez, “no disposa de la certesa absoluta que la comunicació o notificació sigui el lloc on en aquest moment està residint”.

Convé recordar que les persones que estan citades a les comissions d’investigació del Congrés o del Senat hi han de comparèixer tant sí com no, segons estableix la mateixa Constitució i la llei orgànica que les regula. No hi ha matisos: “És obligatori”. És una gran diferència respecte als parlaments autonòmics, on les persones requerides poden evitar assistir. Ha sigut així, per exemple, en les comissions d’investigació del Parlament de Catalunya sobre el Catalangate, que Pedro Sánchez i els seus ministres van obviar, sobre els atemptats del 17-A, a la qual no van assistir Soraya Sáenz de Santamaría i Juan Ignacio Zoido ni Teresa Cunillera, o la de les residències, a la qual van plantar Pablo Iglesias i Salvador Illa.

El calendari de la comissió d’investigació del Senat

Koldo García, que està citat el dilluns 22 al matí, serà l’encarregat d’inaugurar les compareixences a la Cambra Alta. De moment, s’han fixat set altres cites:

  • Víctor Francos, cap de gabinet d’Illa al Ministeri de Sanitat: dilluns 22 d’abril a la tarda
  • Salvador Illa, exministre de Sanitat: dimecres 24 d’abril a la tarda, a les portes de la campanya electoral del 12-M
  • Patricia Lacruz, exdirectora general de Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia: dijous 25 d’abril
  • Alfonso Jiménez, exdirector general de l’Institut Nacional de Gestió Sanitària: dijous 25 d’abril
  • Enriqueta Chicano, presidenta del Tribunal de Comptes: dilluns 29 d’abril
  • Santos Cerdán, secretari d’organització del PSOE: dimarts 30 d’abril
  • José Luis Ábalos, exministre de Transports: dilluns 6 de maig
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!