El ministre de Sanitat, Salvador Illa, no compareixerà a la comissió d'investigació sobre la gestió les residències del Parlament. El ministre justifica la seva negativa assegurant que els parlaments autonòmics no tenen potestat per requerir la presència d'autoritats de l'Estat. Illa, juntament amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, havien estat citats per comparèixer de forma telemàtica el pròxim dilluns 23 de novembre. La negativa d'Illa fa preveure que passarà amb la resta de convocats.

El ministre, segons Catalunya Ràdio, va enviar una carta al president del Parlament, Roger Torrent, el passat 12 de novembre on comunicava que no atendria la convocatòria. A la missiva Illa argumenta que és doctrina "reiterada" del Consell d'Estat que els parlaments autonòmics no tenen potestat per requerir la compareixença d'autoritats, funcionaris o agents de l'Estat. "Per això, en la meva condició d'autoritat de l'estat haig d'atendre l'establert als dictàmens esmentats", acaba.

Responsabilitat

Sánchez, Iglesias i Illa han estat citats a declarar davant la comissió, presidida pel diputat de la CUP Vidal Aragonès, perquè també se'ls considera responsables del desastre viscut a les residències durant la primera onada de la pandèmia de Covid, sobretot pel que fa a l'infrafinançament per part de l'Estat espanyol.

Illa no és el primer càrrec de l'Estat que s'ha negat a comparèixer davant del Parlament. L'any 2019, l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministra María Dolores de Cospedal van plantar a la cambra, on estaven citats com a testimonis en el marc de la comissió d'investigació del 155. El mateix va passar a la comissió d'investigació dels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d'octubre del 2017, on van ser citats una vintena de representants de l'Estat, entre ells l'exministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido.

Imatge principal, el ministre Salvador Illa en roda de premsa / Efe