El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, també ha plantat la comissió d'investigació de les residències que fa el Parlament, segons ha avançat TV3 i ha confirmat ElNacional.cat.

Segons fonts del Parlament, tant Iglesias com el ministre de Sanitat, Salvador Illa​, han enviat un burofax recordant el criteri reiterat del Consell d'Estat que considera que els parlaments autonòmics no tenen potestat per requerir la compareixença d'autoritats de l'Estat. Aquestes mateixes fonts també revelen que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que també ha estat citat, encara no s'ha pronunciat.

Tant Sánchez com Iglesias i Illa havien estat citats a la comissió que investiga el desastre viscut a les residències durant la primera onada, ja que com a membres del govern espanyol també se'ls considera responsables o, si més no, testimonis clau per entendre com va ser la gestió política d'aquells mesos.

La sessió, a la qual ja sabem que no assistiran ni Iglesias ni Illa, està prevista per al pròxim dilluns 23 de novembre a les 10h i es farà de manera telemàtica. El diputat Vidal Aragonés, que presideix aquesta comissió d'investigació, s'ha mostrat molest amb la plantada i els farà arribar una carta instant-los a comparèixer, segons han informat des de la CUP.

Aquesta no és la primera vegada que membres del govern espanyol planten el Parlament de Catalunya. Fins i tot a la comissió d'investigació dels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d'octubre del 2017, de la vintena de personalitats espanyoles que es va citar a declarar, no n'hi va anar cap. Entre aquests testimonis que la cambra catalana considerava clau hi havia l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministre Juan Ignacio Zoido.

El balanç a les residències

Des de l'inici de la crisi sanitària, el total de casos detectats a les residències de gent gran confirmats amb una prova PCR o un test antigènic (TA) han arribat als 21.372. És a dir, una de cada tres persones que viuen en residències de gent gran ha donat positiu. 

Pel que fa a les víctimes mortals per coronavirus en aquests centres, 4.245 persones han mort des de l’inici de la pandèmia, el 29% del total de decessos a Catalunya.

Al llarg del mes d’octubre s’han realitzat 33.114 proves PCR o tests antigènics en residències geriàtriques de Catalunya. Aquesta xifra és gairebé el doble de les que es van fer durant el mes de setembre, que es van realitzar 17.929 PCR en població resident. Segons l’últim balanç, entre el 2 i el 8 de novembre, es van realitzar 10.546 proves.