El ple del Senat ha aprovat aquest dimarts per unanimitat dels 259 senadors la creació d'una comissió d'investigació pel cas Koldo, que va ser proposada pel PP i a la qual s'ha sumat tota l'oposició en la cambra. La comissió d'investigació, que es constituirà en les pròximes setmanes, es basarà en els contractes públics durant la pandèmia amb els quals Koldo García, exassessor del Ministeri de Transports, va aconseguir, presumptament, comissions. Tanmateix, encara que pot incorporar altres possibles casos de corrupció, si es deriven de l'operació policial Delorme.

La comissió no té data encara per la seva constitució. De fet, ni tant sols serà aquesta setmana, sinó a partir de, com a molt aviat, la pròxima. La mesa de la comissió serà l'encarregada d'aprovar el pla i el calendari dels seus treballs, així com el llistat de compareixents. Aquesta comissió treballarà "fins a les últimes conseqüències, caigui qui caigui i a qui li pesi", ha advertit el senador del PP Luis Santamaría, que ha defensat la seva creació durant el debat al ple, celebrat unes hores abans de la votació.

El PSOE vol que s'ampliï a tots els contractes públics de material sanitari

Encara que han votat a favor de la comissió, el PSOE i els seus socis parlamentaris han demanat que la investigació s'ampliï a tots els contractes públics de material sanitari durant la pandèmia de covid, just quan es compleixen quatre anys del confinament, i han criticat al PP els seus casos de corrupció del passat. En el debat en el Ple, diversos portaveus han acusat el PP d'intentar usar políticament la comissió per atacar el govern estatal, mentre que els populars s'han negat a formar "una comissió a la mesura" del PSOE i han reiterat que el cas Koldo "s'ha d'investigar" de forma independent.

A l'espera de les citacions

El PP no ha revelat a qui citarà per a comparèixer en la comissió, mentre el seu portaveu al Senat, Alicia García, ha reiterat que no descarten "a ningú". Així mateix, ha assenyalat a diversos membres del govern com a responsables, com la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero; el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska; i el de Transports, Óscar Puente.

També hi ha l'opció de citar a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, pels contractes de material sanitari del Govern balear quan ella era la presidenta. Armengol ha assenyalat aquest dimarts que "no té cap inconvenient a comparèixer" si els serveis jurídics del Congrés l'avalen. I fins i tot el PP podria citar a declarar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui veu com a responsable últim de la trama.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!