El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha arxivat la causa contra l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido i la delegada del govern espanyol Teresa Cunillera per no comparèixer davant de la comissió d'investigació dels atemptats a Barcelona i Cambrils (Tarragona) d'agost del 2017, en un escrit al qual ha tingut accés Europa Press.

El president del Parlament, Roger Torrent, havia demanat a la fiscalia que obrís diligències contra ells i contra els exministres d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo i Alfonso Dastis, l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo, l'exdirector del CNI Félix Sanz i l'exrepresentant del ministeri de l'Interior en la Junta de Seguretat de Catalunya Diego Pérez de los Cobos.

El document també arxiva la causa contra el cap de la Policia Nacional, Sebastián Trapote, i el general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, entre altres comandaments policials que també van plantar la comissió.

Cunillera ja va remetre una carta al president del Parlament explicant que no compareixeria a la comissió parlamentària per considerar que el reglament de la Cambra estipula que la presència d'autoritats i funcionaris de l'Estat és a títol informatiu: "No pot estendre's al control polític, ja que aquest Parlament no està habilitat legalment respecte a aquestes autoritats i funcionaris."

Normalment, quan un compareixent s'absenta en dues ocasions d'una comissió de la Cambra catalana, el Parlament trasllada a fiscalia la situació perquè considera que es podria incórrer en un delicte de desobediència.

Concretament, Torrent es va referir en la seva denúncia a l'article 502 del Codi Penal que estipula que "els que havent estat requerits de forma legal sota advertència, deixin de comparèixer davant d'una comissió d'investigació de les Corts Generals o d'una assemblea legislativa d'una comunitat autònoma, han de ser castigats per delicte de desobediència" i afegeix que si aquesta persona és funcionària o càrrec públic s'ha d'imposar la pena més alta, que són sis mesos de suspensió.

El fiscal, com ja ha succeït en altres ocasions, ha arxivat la causa basant-se en els dictàmens emesos pel Consell d'Estat en els quals es recorda que el poder fiscalitzador de les comissions d'investigació dels parlaments autonòmics "haurà d'ajustar-se al mateix àmbit d'actuació de les institucions autonòmiques".

Refereix que aquesta circumstància ja va succeir poc abans, en la comissió del mateix Parlament que investiga els efectes de l'aplicació de l'article 155, a la qual no van comparèixer ni Santamaría —que forma part del Consell d'Estat-- ni l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, i que ja llavors es va arxivar la causa partint dels mateixos dictàmens del Consell.

El fiscal conclou que el Reglament del Parlament disposa que les compareixences només poden ser requerides en relació amb qüestions que són competència de la Generalitat: "És extremadament dubtós poder assegurar que sigui competència de la Generalitat analitzar aspectes genèrics com les causes, els antecedents, les implicacions, els participants, la perpetració i les conseqüències dels fets del 17 i 18 d'agost de 2017".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat