La jutgessa de vigilància penitenciària de Lledoners ha suspès l'aplicació del tercer grau penitenciari i el 100.2 als presos polítics i hauran de tornar a la presó aquesta tarda, tal com ha sol·licitat avui mateix la Fiscalia, que ha recorregut el tercer grau dels líders independentistes i ha presentat un recurs demanant que se'ls torni a classificar en segon grau. En una interlocutòria, la magistrada suspèn la semillibertat i el 100.2 del líder d'ERC, Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el conseller Raül Romeva. També ha anul·lat el tercer grau de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a qui se li va tombar el 100.2 el passat 23 de juliol. La Fiscalia encara estudia els recursos del conseller Josep Rull, el conseller Jordi Turull i la consellera Dolors Bassa, que tot indica que es presentaran en els propers dies.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha aplicat la màxima celeritat i ha dictat que mentre es resol el recurs queda suspès el tercer grau. La jutgessa ha sol·licitat que el recurs tingui efectes suspensius i tramitar-lo de forma preferent i urgent, després que el passat 14 de juliol l’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima avalés les resolucions de les juntes de tractament del 2 de juliol i concedís definitivament el tercer grau als nou presos polítics. Així doncs, des del 17 de juliol, els líders independentistes podien passar el cap de setmana a casa i tornar el dilluns al centre penitenciari.

La providència d'Oriol Junqueras és igual a la de la resta de presos polítics

Els presos polítics a Lledoners compareixeran aquesta tarda a les 19h abans de tornar a ingressar a la presó. També hi assistiran el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, i el president del Parlament, Roger Torrent.

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha fet ressò de la notícia a Twitter i ha preguntat: "Aquest és el diàleg que ofereix Espanya?".

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha remarcat que avui han tornat a constatar "que ens tenen molta por i ens volen tancats". "De la presó se'n surt, i en sortirem per guanyar i per portar aquest país a la llibertat", ha afegit.

Per la seva banda, el conseller Raül Romeva ha assegurat que "ens tornen a la presó perquè són incapaços de tornar a la política".

La diputada de la CUP Eulàlia Regüant ha afirmat: "D'això se'n diu dret penal de l'enemic".

La consellera a l'exili i diputada del Parlament Europeu Clara Ponsatí ha destacat: "Mentre badem discutint a veure qui és el més bo, ells van per feina i deixen clar qui és el dolent".

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha manifestat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "ja té el que volia".

A ells s'ha afegit, des de l'exili a Suïssa, la secretària general d'ERC, Marta Rovira:

Per part del govern espanyol, no s'havia pronunciat ningú fins a passades les 22h, quan Pablo Iglesias ha trencat el silenci. El vicepresident de Podemos ha dit en el seu compte de Twitter que, tot i que no li correspon "valorar la qualitat jurídica d'una decisió judicial", "la suspensió de la semillibertat dels presos és una mala notícia" pels qui defensen el diàleg.