Set dels presos polítics continuaran tancats fins que es resolgui el recurs de Fiscalia contra l'aplicació del tercer grau. La titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha rebutjat aquest dimarts els recursos de reforma presentats pels líders independentistes contra la providència que suspenia l'aplicació del tercer grau.

La jutgessa ha optat per mantenir la suspensió del règim de semillibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Cuixart mentre acaba de resoldre el recurs de la fiscalia que preveu enllestir "en els propers dies" pel seu "caràcter preferent i urgent". La magistrada apunta als set escrits que no vol "prejutjar ni entrar a conèixer el fons de l'assumpte principal".

En el cas que el jutjat de vigilància penitenciària avalés el tercer grau, la Fiscalia encara podria presentar un altre recurs al Tribunal Suprem, així que la decisió final sobre la semillibertat dels presos acabaria depenent de l'alt tribunal.

Menys de dues setmanes en tercer grau

El passat 14 de juliol l’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima va avalar les resolucions de les juntes de tractament del 2 de juliol i va concedir definitivament el tercer grau als nou presos polítics. Així doncs, des del 17 de juliol, els líders independentistes podien passar el cap de setmana a casa i tornar el dilluns al centre penitenciari.

Els presos, però, només van poder gaudir durant dos caps de setmana del tercer grau, que els permetia dormir quatre dies a la presó i tres a casa seva. El dimarts 28 de juliol es va decretar la suspensió d'aquest règim de semillibertat.

Forcadell i Bassa continuen en semillibertat

La decisió de la jutgessa no afecta l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera de Treball Dolors Bassa, a qui un altre jutjat penitenciari -el número 1 de Barcelona- va optar per mantenir en tercer grau mentre estudia el recurs de la Fiscalia.

El magistrat defensava a les interlocutòries que la llei només preveu la suspensió cautelar quan es presenta el recurs d'apel·lació davant del tribunal sentenciador, és a dir, davant el Tribunal Suprem, no pas abans. Per això, es va negar a suspendre el tercer grau, ja que el recurs es troba encara en mans del jutjat de vigilància penitenciària.