Junts guanyaria un escó (passaria dels set actuals a 8), amb un 1,9% dels vots, mentre que ERC en perdria un (n’obtindria 6, amb un 1,4% dels vots) si es fessin ara unes eleccions generals anticipades, segons mostren els resultats d’una enquesta de Sociométrica publicada aquest diumenge per El Español. Aquesta situació, favorable a Junts per Catalunya, es produiria en un context de majoria absoluta de la dreta i l’extrema dreta espanyolista. El Partit Popular experimentaria un augment (pujaria, amb el 37% dels vots, 12 escons i en tindria 149 en lloc dels 137 d’ara), mentre que Vox, amb un 11,6% dels vots, perdria força (passaria dels 33 escons actuals a només 28).

Segons l’enquesta, l’esquerra espanyola estaria també en retrocés si es fessin ara unes eleccions. El PSOE s’encongiria dels 121 escons obtinguts el 23-J a 119, amb un 30,9% dels vots), mentre que Sumar baixaria dels 31 als 26 (10,8% dels vots). L’enquesta mostra com el debat sobre l’amnistia reforça els d’Alberto Núñez Feijóo, en detriment de l’esquerra espanyola, especialment del PSOE, on el debat territorial ha provocat turbulències internes amb corrents d’opinió contràries a les negociacions amb l’independentisme liderades per històrics com Felipe González i Alfonso Guerra.

Pedro Sánchez perd suports, però aguanta

L’enquesta també dibuixa un escenari en el qual Pedro Sánchez, tot i reduir els suports obtinguts, no cau tant, gràcies al traspàs de vots de Sumar, el projecte de la vicepresidenta espanyola en funcions, Susana Díaz, que semblaria tenir dificultats per créixer. En clau catalana, una lectura dels resultats d’aquesta enquesta és l’aval a l’estratègia del president a l’exili, Carles Puigdemont, que té ara mateix paper protagonista en les negociacions amb el PSOE perquè es pugui revalidar a Espanya un govern de forces que es reivindiquen com a progressistes.

Aquesta nova enquesta es publica tot just el dia en què Alberto Núñez Feijóo ha protagonitzat un gran acte contra l’amnistia a Madrid on ha carregat contra l’estratègia del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez. El mateix Sánchez l’ha replicat des de Catalunya, on ha participat en la Festa de la Rosa del PSC. El cap de l’executiu espanyol ha dit que l’acte a la capital espanyola ha estat la celebració d’una derrota, en referència a l’intent d’investidura al qual Feijóo s’enfrontarà aquesta mateixa setmana sense a priori possibilitat d’èxit.

Crítiques del govern espanyol al PP

La vicepresidenta del govern espanyol, Susanna Díaz, va atacar aquest dissabte Feijóo assegurant que el seu intent d’investidura és un “frau constitucional”. També des del govern espanyol es van dirigir crítiques als populars pel fet que s’estiguin fent declaracions suggerint que els socialistes descontents amb l’amnistia es pronunciïn en contra. Això és considerat pel govern espanyol com una promoció del transfuguisme i la corrupció. Pedro Sánchez no ha revelat exactament els plans que té sobre l’amnistia, tot i que aquesta setmana va fer unes declaracions des de Nova York deixant oberta la porta a l’amnistia. Sánchez va dir, però, que parlaria clar quan li toqués el seu torn en un debat d’investidura.