Entre Podemos i Sumar existeix, des de fa mesos, una tensió que expressen sense miraments els seus dirigents. Des que van començar les negociacions per formar coalició, que va acabar amb el 'veto' de Díaz a Irene Montero, la relació entre les dues formacions no ha millorat. Aquest dissabte, el coordinador autonòmic de Podemos, Pablo Fernández, ha expressat la seva crítica cap a Sumar, argumentant que no ha aconseguit articular una "veritable unitat progressista". Les seves declaracions s'han produït durant la seva participació en el Consell Ciutadà Autonòmic de Podemos Castella i Lleó, celebrat a Valladolid. Fernández ha destacat l'absència de processos de primàries dins de Sumar, la qual cosa, en la seva opinió, ha afeblit el caràcter democràtic de la coalició. Fernández assenyala que la presa de decisions a Sumar "sembla dependre en gran manera de Yolanda Díaz", afirmant que totes aquestes decisions dins la formació es prenen "a dit" i sense processos democràtics interns.

En contrast, Fernández afirma que a Podemos són partidaris de la celebració de primàries com a "mecanismes democràtics". Considera que aquestes primàries haurien de ser "irrenunciables" en qualsevol coalició progressista, segons el membre de Podemos. A més, també advoca per la creació d'espais col·lectius on totes les formacions polítiques que integren la coalició tinguin l'oportunitat de participar en la presa de decisions i exercir la seva veu i vot en assumptes polítics rellevants. D'altra banda, el coordinador autonòmic de Podemos no va descartar la possibilitat d'un avançament electoral, encara que va expressar la seva seguretat en què Vox no plantejarà problemes en aquest sentit. En cas que es produeixi un avançament electoral, Fernández va indicar que Podem estaria disposat a explorar acords amb altres formacions polítiques que comparteixin valors progressistes i que siguin considerades "germanes" en la lluita per una agenda política afí.

Les declaracions de Pablo Fernández reflecteixen les preocupacions sobre l'estructura interna i els processos de presa de decisions en la coalició Sumar, així com la disposició de Podemos a col·laborar amb altres partits progressistes en cas d'un avançament electoral. Pel que fa a l'actualitat del partit, Fernández ha assegurat que no sap per què "s'ha destruït" l'espai d'Unides Podem que era "un front ampli que, a més, funcionava bé i que va arribar al govern d'Espanya". "Caldrà preguntar a aquells que han destruït Unides Podem per què han tingut aquest interès i per què ara s'ha articulat un espai que és evident que no està funcionant", ha conclòs el coordinador autonòmic. Finalment, Pablo Fernández ha explicat que s'ha de "continuar aprofundint en les polítiques feministes i les transformacions feministes" i, dins d'aquesta continuïtat de les polítiques feministes, des de Podemos s'ha plantejat que Irene Montero hauria de ser la pròxima ministra.