A 48 hores d’un debat d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo, en un acte convocat contra Pedro Sánchez, el nom més repetit ha estat el de Carles Puigdemont. “Puigdemont, a prisión” i “No a l’amnistia” han sigut els grans ‘hits’ que han acompanyat temes de Bruce Springsteen i fragments de l’himne d’Espanya a la concentració de l’avinguda madrilenya de Felip II d’aquest diumenge. El bell mig de l’adinerat districte de Salamanca, concretament el barri de Goya, s’ha convertit aquest diumenge en l’epicentre de l’espanyolisme més catalanòfob.

🔴 Acte del PP a Madrid contra l’amnistia, DIRECTE | Segueix l'última hora

Que era un acte del tot catalanòfob ho ha reconegut a ElNacional.cat un dels seus manifestants, en Fernando, que, tot i ser un ciutadà madrileny, ha decidit dur la senyera en aquest acte organitzat pel PP en contra d’un pacte entre Sánchez i Puigdemont que inclogui l’amnistia. “Duc la bandera catalana perquè cal una mostra d’afecte cap als catalans; la majoria de la gent que hi ha aquí sent animadversió per Catalunya, i en cert punt puc entendre que vulguin marxar d’Espanya”, reconeixia aquest manifestant mentre Feijóo era dalt l’escenari. Ha estat dels únics assistents moderats que aquest diari s’ha trobat pel carrer, en una passejada entre els participants d’aquesta mobilització ultra.

Puigdemont ha de podrir-se a la presó”, afirma en Pedro, un home de 70 anys que el 23-J va decidir votar Vox. Acompanyat de dos amics de la mateixa edat que van apostar per votar el PP, lamenta que Pedro Sánchez vulgui, segons ell, “afavorir els dolents” exculpant-los pels seus actes durant el Procés. “És del tot injust perquè, en principi, tots els ciutadans hem de ser iguals”, afegeix un dels seus amics. I en Pedro sentencia que aquest acte convocat pel PP és “un acte d’espanyols”.

Al costat d’aquests tres homes, hi ha qui aprofita la manifestació per comprar loteria. A la cua, dues dones grans fan tertúlia política, i una d’elles lamenta que a les eleccions del 23-J PP i Vox no van aconseguir la majoria absoluta “per culpa de Catalunya”. “Els bons només guanyem a Madrid”, opina en referència a les inqüestionables victòries del PP i als bons resultats que treu una formació d’extrema dreta com Vox.

Seria un error afirmar que l'acte d’aquest diumenge ha punxat, almenys per la percepció que es podia tenir a peu de carrer. L’avinguda de Felip II ha quedat col·lapsada quan faltava un quart d’hora perquè comencés; i caminar pels carrers adjacents, tant els paral·lels com els perpendiculars, era molt complicat. Alguns manifestants, fins i tot, han aprofitat la presència de bars en tots aquests carrers per seure i fer-hi una tapilla mentre escoltaven els discursos de José María Aznar i d’Alberto Núñez Feijóo.

Acte PP Madrid contra amnistia  Efe
Alguna de les pancartes exhibides aquest diumenge / Foto: EFE

Fora d’aquests carrers, ElNacional.cat ha conversat amb la María Jesús, una dona de 35 anys que ha comprat el discurs de Felipe González contra l’amnistia: “És una qüestió moral” el motiu pel qual avui ha decidit sortir al carrer. S’ha limitat a repetir, per activa i per passiva, que Pedro Sánchez ha d’actuar amb “sentit comú”, cosa que implica rebutjar de totes totes cap pacte amb l’independentisme català i basc.