"Quan sigui investit, buscarem vots sota les pedres al Congrés a favor de majoria social del país". Així s'ha expressat Pedro Sánchez a Festa de la Rosa del PSC a Gavà aquest diumenge, en un discurs en el qual ha donat per fet el suport de l'independentisme a la seva possible investidura per tornar a ser president del govern espanyol. Malgrat que la polèmica per una possible amnistia ha marcat la política espanyola en l'última setmana, el líder socialista no n'ha fet cap menció. L'únic que s'hi ha apropat ha estat el secretari general del PSC, Salvador Illa, que després d'un llarg al·legat a la "política útil" dels socialistes ha assenyalat que encara "queda una última etapa de polítiques en defensa de la convivència" a Catalunya. 

Després de quatre anys d'absència, Sánchez ha tornat a protagonitzar la festa del PSC que serveix com a inici del curs polític. Davant de més de 15.000 militants i simpatitzants socialistes, ha centrat el seu discurs a criticar el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, per haver celebrat una manifestació dos dies abans que comenci el seu debat d'investidura al Congrés dels Diputats. L'acte del PP era per protestar contra l'amnistia, però el líder socialista, en l'estratègia per evitar una paraula que ja sembla tabú dins el partit, ha afirmat que els populars es manifesten en contra de "la investidura d'un president socialista" quan encara no s'ha produït la seva. "El PP es boicoteja a sí mateix", ha assegurat Sánchez, que ha insistit en que "hi haurà nou govern socialista". 

Pedro Sanchez Salvador Illa Festa Rosa PSC Gava / Miquel Muñoz
Pedro Sánchez i Salvador Illa saluden els militants i simpatitzants socialistes a la Festa de la Rosa, a Gavà. Foto: Miquel Muñoz

Sánchez i Illa reivindiquen "la convivència, la concòrdia i el retrobament" a Catalunya

El cap de l'executiu ha reivindicat el triomf del PSC en les passades eleccions generals, i ha assenyalat que, malgrat això, no parlen "en nom de tota Catalunya", en un retret a l'independentisme. Una crítica que també ha llançat Illa, que ha advertit del perill de "no veure la pluralitat de Catalunya" i ha assegurat que el PSC vol "dialogar i arribar a acords amb representants d'altres projectes polítics".

Tots dos han subratllat l'aposta del socialisme per "la convivència, la concòrdia i el retrobament", i amb l'objectiu de passar pàgina del procés. Sánchez ha retret en repetides ocasions la manca de compromís del PP a l'hora d'aprovar polítiques socials. "Els del PP, que es diuen que són molt espanyols, els més espanyols, els únics espanyols, en realitat no es preocupen ni per Espanya ni pels espanyols, només es preocupen pel PP", ha reblat Sánchez. En contra, ha assegurat que el seu objectiu és continuar avançant en drets i convivència a través del diàleg i en el marc de la Constitució espanyola. 

Festa Rosa PSC public gava / Miquel Muñoz
Més de 15.000 persones han assistit al míting de Sánchez a la Festa de la Rosa. Foto: Miquel Muñoz

Illa descarta un possible 'tamayazo': "Els socialistes ho som de cap a peus"

Illa també ha aprofitat part del seu discurs per carregar contra el PP. "És estrany, sorprenent, inaudit, que poques hores abans de l'inici del debat d'investidura es dediquin a congregar manifestants en comptes de suports", ha llançat, i ha advertit que "és el moment de les institucions" i no de "les manifestacions".

D'altra banda, ha lamentat que la dreta sempre estigui "a la contra" i que sigui incapaç de "construir res". En aquest sentit, ha titllat d"'inacceptable" que el PP parli obertament de 'tamayazos' i es plantegi "comprar voluntats" socialistes. En aquest punt, el líder del PSC ha volgut deixar clar que cap socialista votarà a favor de Feijóo en la investidura. "No saben amb qui estan tractant, els socialistes ho som de cap a peus", ha reblat. 

Com és tradició, la Festa de la Rosa també ha comptat amb la intervenció de l'alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, que ha agraït a Sánchez la seva tasca i ha assegurat, en una referència al lema de l'acte, que amb "el poder de la rosa", tant Catalunya com Espanya "continuaran avançant". Al míting també han estat presents figures destacades del PSC, com ara l'expresidenta del Congrés, Meritxell Batet, la ministra de Transports en funcions, Raquel Sánchez, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, l'alcaldessa d'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, o el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto. 

PEdro Sanchez Festa Rosa PSC Gava / Miquel Muñoz
Pedro Sánchez a la Festa de la Rosa a Gavà. Foto: Miquel Muñoz