Indignació a la cúpula de l’actual PSOE amb Felipe González i Alfonso Guerra. Ministres i diversos dirigents socialistes s’han pronunciat aquest dijous contra les tesis anticatalanistes esgrimides aquest dimecres per l’històric tàndem que va dirigir el PSOE a finals del segle passat. “Deslleials són els que no respecten les majories del partit, no?”, s’ha preguntat als passadissos del Congrés dels Diputats el secretari d’organització del partit, Santos Cerdán; que ha volgut deixar clara la legitimitat de Pedro Sánchez al capdavant del PSOE.

Més tard ha estat la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, qui ha instat González i Guerra a “respectar” l’actual direcció socialista. “Cadascú és amo de les seves paraules, i són ells els que ens han ensenyat als joves a respectar els més grans; jo els tinc respecte com a líders socialistes que van ser; i per això també reivindico la necessitat de respectar qui ara dirigeix el PSOE”, ha manifestat en una entrevista a La Sexta.

Ara bé, la també ministra de Política Territorial s’ha negat a avançar cap informació sobre un possible acord per una llei d’amnistia, que és precisament el que va provocar que aquest dimecres González i Guerra sortissin en tromba contra Sánchez. Tampoc no ha volgut fer una lectura entre línies de les declaracions que va fer aquest dimecres el president del govern espanyol, en les quals va obrir la porta a amnistiar independentistes.

Fonts de la direcció del partit, però, tanquen la porta a obrir un expedient o escarmentar González i Guerra, perquè consideren que “no han dubtat” de les seves sigles. Ara bé, alguns ministres s’expressaven de forma dura pels passadissos del Congrés contra el tàndem de la vella guàrdia socialista. “M’alegra que Guerra i González hagin recuperat la veu, perquè sembla que durant la campanya l’havien perdut”, ha manifestat aquest dijous un membre del Consell de Ministres pròxim a Sánchez.

També ha fet declaracions sobre González i Guerra l’exministre José Luis Ábalos, actualment diputat a la cambra baixa. “Més enllà de tenir raó o no, cal pensar si el que algú diu produeix beneficis per als teus adversaris. Perquè és evident que no deixes bé als teus”, ha opinat. A parer seu, les manifestacions del tàndem de la vella guàrdia socialista “són opinions molt discutibles, però preocupa més la forma, que es refereix a la lleialtat que un ha de tenir, sobretot quan ha tingut ja una llarga experiència política”.

Després que Alfonso Guerra hagi fet també un comentari masclista sobre la freqüència amb què Yolanda Díaz va a la perruqueria, l’exvicepresidenta espanyola Carmen Calvo, actualment també diputada, ha criticat les declaracions “absolutament detestables” de qui fa dècades també va ser vicepresident del govern espanyol. Ha lamentat, doncs, que a les dones se les jutgi “pel cabell i no per les neurones”.