Quan tot just queden deu dies perquè s'esgoti el termini per a la constitució del nou Parlament, creixen les pressions al voltant de les negociacions entre els partits independentistes. Pressions externes, però també pressions internes. ERC ha retret avui públicament a Junts que amb la CUP la negociació avança amb més facilitat. De la seva banda, el partit de Carles Puigdemont opta per blindar les converses i insisteix a situar com a prioritat els objectius de la legislatura i la necessitat de coordinar les estratègies abans de parlar del Govern, de noms i càrrecs.

Les pressions externes són cada cop menys subtils. Aquest mateix dimarts el govern de Pedro Sánchez ha volgut expressar el malestar que li provoca les converses dels republicans amb la CUP. Ahir va ser la Fiscalia qui va fer arribar un "avís a navegants", en paraules de la consellera Meritxell Budó, comunicant en plena negociació pel nou Govern la querella criminal contra els membres de la Mesa que van permetre el debat d'una resolució sobre autodeterminació. Això passava a més el mateix dia que la Fiscalia reiterava els moviments per acabar amb el tercer grau dels presos polítics i l'advocacia de l'Estat protagonitzava una intervenció que alenteix el procediment dels indults.

Dificultats internes

Però els acords entre les forces independentistes topen també amb les dificultats habituals de qualsevol negociació entre les forces independentistes. Tot un clàssic.

Disset dies després de les eleccions, les converses entre ERC i Junts no avancen, segons els republicans, que han retret públicament, a través del president del grup parlamentari i membre de l'equip negociador, Sergi Sabrià, que amb la CUP són més fàcils, mentre que amb Junts estan costant més i es troben encallades amb el full de ruta.

sergi sabria erc   Maria Contreras Coll   30

El republicà Sergi Sabrià assegura que amb la CUP les negociacions avancen millor que amb Junts / Maria Contreras

Primer, els objectius

De la seva banda, la formació de Puigdemont evita fer cap valoració, més enllà de les mínimes referències que van merèixer els primers contactes; insisteixen que primer caldrà parlar dels objectius de legislatura pel que fa l'autodeterminació i l'amnistia, i de la necessitat de coordinar les estratègies de les forces independentistes també al Congrés. Junts assegura que no acceptarà parlar de repartiment de poder ni càrrecs fins que no s'hagi tancat aquest full de ruta.

Des del primer dia, aquest partit ha assegurat que no entrarà en una guerra de nervis. No van voler respondre quan la primera setmana Esquerra va posar l'accent en un govern amb els comuns, ni tampoc van entrar a valorar que els republicans hagin apuntat una presidència del Parlament per a la CUP. Igualment no els ha passat per alt que ERC no hagi reconegut en cap moment públicament que és a Junts a qui correspondria presidir la Cambra com a segona força independentista amb un únic escó de diferència respecte als republicans. No entren a fer valoracions, però adverteixen que són conscients de l'estratègia d'Esquerra.

Qüestió de voluntat

"El que cal és voluntat, si hi ha voluntat, els acords es materialitzaran", assegurava aquest matí Jordi Sànchez a TV3, com a secretari general del partit i responsable de liderar les converses amb els republicans. Segons va explicar dilluns la portaveu, Elsa Artadi, des que es van posar en marxa, els contactes han estat gairebé diaris. Avui no ha estat una excepció.

Des de la nit electoral Junts posa l'accent en el fet que l'independentisme ha superat el 52% dels vots i que això brinda una oportunitat històrica aquesta legislatura. Aquest discurs s'ha convertit gairebé com un karma, igual la necessitat de donar "estabilitat sense soroll" al nou Govern, un silenci amb el qual han decidit protegir tota la seva negociació.

 

A la imatge principal, Jordi Sànchez, Laura Borràs i Elsa Artadi, davant d'una pantalla amb Carles Puigdemont, la nit electoral / Jordi Play