En la nit electoral es va expressar clarament la voluntat de formar un Govern i posar-se a treballar de seguida. Ningú contempla tornar a anar a les eleccions. Ara bé, la posada en marxa de les converses fa veure una realitat: encara haurem d'esperar a veure com queda tot plegat. En declaracions a Aquí Cuní, de Ser Catalunya, el president d'Esquerra, Sergi Sabrià, ha afirmat: "Les negociacions van lentes, costa una mica avançar, però la predisposició és bona, apostem per una via àmplia".

Fent una metàfora culinària, no nega que les ganes i la realitat no van en paral·lel però el missatge és optimista:  "Tenim experiència a lligar maioneses que semblen complexes i ho intentarem de nou". Sabrià tanca files: "Estem segurs que ho aconseguirem, intentem anar de pressa però hi ha moltes coses sobre la taula. Hem d'endreçar la part del consens sobre com continuar el moviment independentista d'aquest país amb estratègia, potser no es pot resoldre en el proper mes, però sí avançar tant com puguem".

On queda la CUP?

Precisament, la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha advertit que les diferències en el programa de la CUP amb Junts però també amb ERC són molt grans. Una opció és que en comptes d'estar dins el Govern, la candidatura liderada per Dolors Sabater tingui una funció destacada dins el Parlament. Sabrià no ho descarta, però tampoc és la primera via que estan avaluant: "M'agradaria que la CUP fes el pas que no ha fet ara, agafar responsabilitats dins l'àmbit del Govern. Si tenen aspiracions diferents en l'àmbit parlamentari, doncs que ho posin sobre la taula, estem disposats a parlar de tot sempre".

De totes maneres, el president dels republicans veu indiscutible "la gran victòria del 14 de febrer", una oportunitat per als independentistes però també per "tombar cap a l'esquerra". En aquesta línia també inclou els Comuns, a qui els ha recordat que a l'ajuntament de Barcelona van perdre però l'alcaldessa Ada Colau va acceptar "els vots de l'extrema dreta" de Manuel Valls. Malgrat tot, posa en valor que el seu partit tanqui acords dins del consistori: "Quan ERC es necessita, som allà, com ahir amb un acord de 30 milions que millorarà la vida dels barcelonins".

En la configuració d'un nou Govern també valora Junts, a qui defineix com un partit de "centredreta" que, a la vegada, "és bo que hi sigui i existeixi". Mirant el darrer objectiu, la independència, els republicans valoren que la força de tots "fa més fort el moviment" independentista.