Esquerra Republicana ha començat ja a posar negre sobre blanc les seves propostes concretes per seduir els partits amb qui aspira a governar. Aquesta setmana, Junts i la CUP ja rebran els documents elaborats pel comitè negociador dels republicans. La primera constatació, que de moment s'ha fet més feina amb els anticapitalistes que no pas amb els de Puigdemont. La segona, que llevat d'alguna sorpresa majúscula, els comuns quedaran fora de l'executiu.

Que les converses amb la CUP van "millor", ho ha manifestat aquest matí a El cafè de les idees de Ràdio 4 i TVE el vicesecretari general d'ERC, Sergi Sabrià, que ha demanat públicament a Junts que si tenen una proposta alternativa a la taula de diàleg "l'han d'explicar". L'objectiu d'ERC és que quan es reactivi aquest espai de negociació amb l'Estat espanyol, tots els qui en formin part se'l creguin i hi assisteixin "amb ganes". Dit d'una altra manera, que no torni a passar com en la passada legislatura, quan Quim Torra hi va participar sense cap confiança que pogués ser útil. 

Sobre aquest punt, i tal com va avançar ElNacional.cats'està avançant per detallar la manera com es podrà auditar la taula de diàleg sense haver d'encotillar-la en dates específiques. "Estaria bé tenir uns objectius, uns indicadors, que es puguin anar avaluant", ha afirmat Sabrià. L'acord entre ERC i el PSOE passava perquè el que s'acabi pactant entre totes dues parts ho acabaran votant els catalans en un referèndum. 

Segons expliquen els republicans, la negociació amb Junts es troba encallada en el full de ruta i encara no s'ha començat a parlar d'altres aspectes clau com de quina manera s'avançarà en la recuperació econòmica de la crisi derivada del coronavirus. "En les negociacions amb la CUP hem entrat més a fons, amb Junts ens està costant més", ha reconegut Sabrià, que els ha emplaçat a obrir altres carpetes recordant-los que les preocupacions dels catalans, també dels independentistes, han canviat. Ara, ha subratllat, la República ja no és al primer lloc, sinó que hi ha la feina, la salut i la família. 

Contents amb la CUP

Pel que fa a la CUP, Sabrià ha valorat positivament que hi hagi "un primer gran acord per portar el debat sobre com actualitzar el model d'ordre públic al Parlament" i ha tornat a puntualitzar que no hi ha res tancat sobre quines han de ser les solucions concretes, sinó que el compromís és per treballar-hi. En aquest sentit, ha remarcat que caldrà crear una comissió d'estudi en què hi participin tots els grups parlamentaris per revisar el model d'ordre públic i ha reconegut que mentre no s'aborda a fons i s'adopta una decisió definitiva sobre les bales de foam, cal garantir que la policia tingui eines. 

Sabrià ha recordat que la CUP "no s'ha involucrat mai en la governabilitat" i que li agradaria que "ara fes aquest pas". Per ara, ha dit, els republicans estan "molt il·lusionats" i "contents" de com estan anant les converses amb els cupaires. 

A la imatge principal, una reunió de l'executiva d'ERC