La decisió de la Fiscalia de presentar una querella contra els membres de la Mesa del Parlament que van permetre el debat al ple d'una resolució sobre el dret a l'autodeterminació i una altra sobre la monarquia no és més que un "avís a navegants", segons la consellera de Presidència, Meritxell Budó, just en un moment en què la política catalana es troba en plenes negociacions per a un nou acord de govern entre les forces independentistes.

De fet, Budó ha emmarcat la querella que ahir es va conèixer contra el president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident, Josep Costa​, el secretari primer, Eusebi Camdepadrós i la qui va ser secretària quarta Adriana Delgado, en una nova ofensiva de l'Estat dins de la qual hi ha situat també la nova intervenció de la Fiscalia per retirar el tercer grau als presos polítics de Lledoners, després que ahir va actuar contra el tercer grau de Carme Forcadell i Dolors Bassa, així com el judici que demà es posa en marxa contra els síndics de l'1-O.

 

Advertiment

"Això és un avís a navegants, que arriba en un moment clau de l'inici de la legislatura", a parer de Budó que ha titllat aquest moviment d'"advertiment" i de nova mostra "de la revenja de l'Estat espanyol envers a les persones que van fer possible l'1-O".

La consellera ha destacat el fet que tot plegat es concentra en una setmana clau per a les negociacions, que té com a data límit el proper 12 de març en què acaba el termini per a la constitució del nou Parlament. "No és cap casualitat en absolut", ha assegurat.

Consell Executiu 2/III/2021 / Ruben Moreno 2915

Imatge de la reunió d'avui del Consell Executiu al Palau de la Generalitat / Ruben Moreno

Sánchez i la repressió

Budó ha carregat contra el govern de Pedro Sánchez al qui ha responsabilitzat d'atiar la "repressió" alhora que parlar de diàleg i de passar pàgina. Després de recordar que el mateix Sánchez havia deixat clar que la Fiscalia depèn del seu executiu, la consellera ha sentenciat que "aquesta és la realitat d'aquest país".

A partir d'aquí, ha evitat valorar el paper del futur govern de la Generalitat en les negociacions amb l'Estat i s'ha limitat a assegurar que serà el nou executiu qui haurà de decidir.

Involució democràtica

Tampoc ha volgut entrar a valorar les negociacions entre ERC, Junts i la CUP per a un acord de cara a la propera legislatura, tot i que ha assenyalat que el debat sobre el model policial, un dels que està centrant les converses especialment amb la CUP, "s'ha de fer al Parlament".

En ser interrogada sobre els incidents registrats a Barcelona i diferents ciutats catalanes en el marc de les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél, Budó ha insistit a condemnar "sense matisos" la violència, però diferenciant aquests de les mobilitzacions pacífiques i democràtiques davant d'una situació d'"involució democràtica". Budó ha insistit també a expressar el suport del Govern als cossos de seguretat.

 

A la imatge principal, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, durant la roda de premsa del Govern / Ruben Moreno