Junts reclama un front independentista cohesionat per respondre de manera unitària a la repressió de l'Estat. La portaveu del partit, Elsa Artadi, ha emplaçat ERC i la CUP a buscar un "marc unitari" que eviti els conflictes que es van produir l'anterior legislatura en l'estratègia de resposta de l'independentisme a les ofensives judicials.

Artadi ha advertit que un cop superades les eleccions, es torna a activar la repressió com ho demostra la nova ofensiva de la Fiscalia contra els membres independentistes de la Mesa del Parlament, però també el nou recurs contra el tercer grau de Dolors Bassa i Carme Forcadell o la pregunta del Suprem al Tribunal de Comptes, dins del procediment de l'indult dels presos polítics, demanant si han dipositat o fiançat els 4,1 milions d'euros que se'ls acusa d'haver malversat per al referèndum de l'1-O.

 

Crida a ERC i CUP

Junts emmarca aquesta proposta en una situació de "repressió que no s’atura" i en el procés de negociacions per a la nova legislatura, però també en un intent per evitar els conflictes que hi ha hagut al Parlament arran de la falta d'unitat de l'independentisme en la resposta a qüestions com la inhabilitació de Quim Torra o la defensa dels escons dels presos polítics i exiliats.

"Fem una crida als partits independentistes, ERC i la CUP, a definir un marc d'actuació unitari davant la repressió contra el Parlament de Catalunya”, ha reclamat Artadi que ha advertit sobre la necessitat de defensar la sobirania de la Cambra catalana i "abandonar un Parlament submís".

Elsa Artadi  / Junts

Elsa Artadi durant la roda de premsa telemàtica / Julio Díaz

Junts atribueix la recrudescència de la repressió a què no han agradat els resultats de les eleccions, per la qual cosa aposta per una resposta d'unitat i fermesa. En aquest sentit, ha emplaçat a extreure les lliçons del xocs que ha viscut l'independentisme des de finals del 2017 per evitar que es repeteixin les desavinences blindant un acord.

“El que no podem és seguir barallant-nos en matèria antirepressiva. Hem d’acordar un marc compartit. La nostra proposta serà defensar la sobirania del Parlament de Catalunya”, ha subratllat.

En relació a les negociacions per al nou Govern, ha assegurat que parlen de manera fluïda amb ERC i la CUP, que hi ha reunions gairebé diàries. Ha explicat que hi ha punts de trobada però no ha evitat entrar en concrecions, tot i que sí ha assegurat que encara no hi ha damunt la taula el repartiment de responsabilitats i càrrecs. 

Denúncia del vandalisme

Artadi ha obert la roda de premsa amb una “condemna rotunda i absoluta de la violència i el vandalisme que van patir comerciants, hotelers, veïnes i veïns de Barcelona dissabte al vespre”. S’ha referit en particular a l’atac contra l’agent que era dins de la furgoneta de la Guàrdia Urbana que van intentar cremar un grup de violents.

Ha agraït la iniciativa del conseller d’Interior, Miquel Samper, de convocar una reunió amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, els vicepresident Pere Aragonès i la consellera Meritxell Budó.

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa / Julio Díaz