Un nou tràmit que endarrereix la tramitació dels indults als presos polítics independentistes. Aquest dilluns, el Tribunal Suprem ha acordat demanar un informe al Tribunal de Comptes sobre si han satisfet o no els diners suposadament malversats en el referèndum de l'1-O. Segons informa l'alt tribunal, es tracta d'un requeriment que va ser sol·licitat per l'Advocacia de l'Estat pel que fa a les peticions d'indult. De fet, només falta l'Advocacia de l'Estat, que penja del govern espanyol, perquè els magistrats emetin el seu veredicte preceptiu però no vinculant. Aquesta petició va ser feta fa tres setmanes.

Concretament, a través d'un ofici, la sala segona presidida per Manuel Marchena ha demanat un informe a la secció d'enjudiciament del Tribunal de Comptes "sobre les actuacions prèvies o altres procediments d'exigència de responsabilitat comptable que estiguin en tramitació amb motiu d'aquestes despeses". Demanen la remisió de testimoni de les actes de liquidacions provisionals "per acreditar si s'ha procedit al dipòsit o fiançament de la quantitat de 4,1 milions d'euros".

La Fiscalia ja ha emès el seu informe contrari als indults dels presos polítics. Ara només falta l'Advocacia de l'Estat, que estava personada en la causa per malversació. La sala segona va rebutjar l'informe que va presentar l'acusació particular de Vox, també contrari a la gràcia.

Les dues vies, congelades

Hi ha el compromís de Sánchez —de moment privat— d’alliberar els presos polítics independentistes. Hi ha dues possibles vies: la de la reforma del delicte de sedició al Codi Penal i la dels indults. Totes dues vies estan, ara per ara, congelades, malgrat haver passat les eleccions catalanes. La reforma de la sedició hauria d’haver estat portada al Consell de Ministres abans d’acabar l’any passat –promesa de Juan Carlos Campo–, fet que no va passar. Des de llavors, cap notícia ni nou termini. Es tracta d’una reforma molt més àmplia i complexa. L’altra via, la dels indults, es troba encallada pel mateix govern espanyol. El Tribunal Suprem està pendent de l’Advocacia de l’Estat —que penja de la Moncloa– per emetre el seu veredicte. Però aquest informe de l’Advocacia continua sense arribar ni té previsió per ara.