La Fiscalia no desisteix i insisteix a tancar els presos polítics de nouAquest dimarts ha presentat un altre recurs al Tribunal Suprem contra les interlocutòries del jutjat de vigilància penitenciària número 5, que mantenien cautelarment el tercer grau dels presos de Lledoners. Això afecta Oriol Juqueras, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn.

El ministeri fiscal ja havia recorregut la progressió a tercer grau i havia demanat que com a mesura cautelar quedessin suspeses les sortides, però el jutjat ho va rebutjar mentre continua estudiant el fons del recurs. Es tracta del mateix recurs que va presentar ahir per al cas de Dolors Bassa i Carme Forcadell.

Els arguments de la Fiscalia

El jutge argumentava un tema formal i recordava a la Fiscalia que no era el moment processal per fer-ho per desestimar la mesura cautelar de tancar a la presó les processades mentre no es resol el fons del recurs. Tanmateix, el ministeri públic hi ha tornat i argumenta que  ja hi ha precedents: el juliol passat el mateix tribunal es va posicionar i va mantenir tancats els líders del procés fins que no es va resoldre el recurs del tercer grau. En tots els casos la Fiscalia creu que la situació respecte a quan es va derogar l'anterior tercer grau fa mig any no ha canviat. I que, per tant, els nou presos polítics han de continuar en règim tancat.

La Fiscalia demana que mentre no es resolgui el recurs es prengui com a mesura preventiva l'ingrés immediat a la presó de nou, en règim tancat. Com sempre, reitera que els presos estan condemnats per "delictes greus i amb penes de més de 5 anys".

Des del primer recurs, ara fa quinze dies, el ministeri públic critica la mesura de la Generalitat i considera que no es pot donar a tots els presos alhora el tercer grau poques setmanes després que el Tribunal Suprem el tombés el desembre passat. Segons el fiscal, el tercer grau és “incompatible” amb el compliment de la finalitat de la pena, especialment els objectius de “reeducació i resocialització”. També considera que hi ha una “falta de modificació d’aquells trets de la personalitat directament relacionats amb l’activitat delictiva”, ja que els reclusos “segueixen considerant que els fets pels quals van ser condemnats no són delictius”. Reitera, com ja va fer en anteriors recursos, que hi ha una “insuficient evolució en el tractament”, ja que no n’han seguit cap.

A finals de gener, la Generalitat va validar el tercer grau dels presos polítics després de rebre les propostes de les juntes de tractament de les presons. La Fiscalia ja havia mostrat la seva oposició a les mesures, però no va ser fins l'endemà de les eleccions que va presentar un recurs. Ara, mentre no hi ha decisió, els presos poden sortir de la presó i només hi han de tornar a dormir de dilluns a dijous.

Primeres reaccions

El conseller empresonat Jordi Turull  ho veu com un "diàleg a cop de bastó". A través del seu compte de Twitter, Turull ha lamentat que aquesta sigui la fórmula de l'anomenada "democràcia plena" i s'ha mostrat més convençut i compromès que mai amb l'objectiu de la independència "perquè no hi hagi dubtes per a ningú, ni d'allà ni d'aquí". La Fiscalia ha decidit recórrer directament al Suprem, com també va fer dilluns en el cas de Carme Forcadell i Dolors Bassa.