Si per al seu retorn en campanya electoral va triar Badalona, aquest dilluns a la tarda Oriol Junqueras ha actuat a L'Hospitalet de Llobregat. L'acte, celebrat al Casino del Centre, ha estat la prova més palpable i crua de la realitat que viuen els presos independentistes. Si normalment l'estrella intervé sempre per tancar els mítings, Junqueras ho ha fet el primer. Per força major, a dos quarts de nou havia de ser a Lledoners.

"Me'n torno a la presó" ha dit després per acabar el seu discurs. I ha hagut de marxar sense poder-se quedar a escoltar els seus companys. Si bé el tercer grau concedit dijous passat als líders del procés els permet sortir de la presó durant el dia, entre setmana han de tornar cada dia a dormir a la cel·la. "Només ens guanyen quan ens fan fora de l'escenari, quan ens empresonen", ha criticat Junqueras, en referència al PSC, a qui ha acusat "d'alegrar-se" perquè no pot "fer campanya en condicions". 

oriol junqueras erc   marc puig
Foto: Oriol Junqueras durant el míting d'ERC a L'Hospitalet. / Marc Puig

L'entorn escollit avui persegueix l'objectiu de presentar PSC i Junts -a qui Junqueras ha batejat com "els de sempre"-, com dues cares de la mateixa moneda, la corrupció. I és que a L'Hospitalet governa Núria Marín, que és a la vegada la presidenta de la Diputació de Barcelona gràcies al suport de Junts per Catalunya, que comparteix govern amb l'alcaldessa socialista. De fet, el famós i controvertit pacte de la Diputació ha estat un dels grans focus de conflicte entre Junts i ERC al llarg de la legislatura i és la gran arma llancívola dels republicans contra el partit de Puigdemont.

Quan després de les eleccions de 2019 va rubricar el pacte amb els socialsitesJunts encara anava de la mà del PDeCAT. Els impulsors de l'entesa van ser, precisament, Salvador Illa, llavors secretari d'organització del PSC, i David Bonvehí. En aquell moment, Torra va criticar l'aliança, que també va qüestionar l'actual candidata Laura Borràs. El cert, però, és que un cop Puigdemont, Borràs i companyia van trencar amb el PDeCAT, han mantingut l'acord a la Diputació, fins i tot després de la imputació de Marín en el cas de la caixa B del Consell Esportiu. És més, Junts va desmarcar-se de la moció que ERC va impulsar arran de la investigació contra la presidenta de la Diputació

ERC, Robin Hood de la corrupció

Servint-se d'aquest exemple, Junqueras ha alertat que "aquest país fa molts anys que viu l’epidèmia de la corrupció". Una epidèmia, la corrupció, que "es contagia", ha dit. I ha presentat ERC com el Robin Hood de Catalunya en la lluita contra aquesta xacra. "Nosaltres som els que lluitem contra la corrupció, contra el frau fiscal, els que recuperem els diners de les butxaques dels corruptes per posar-los al servei de la gent", perquè "els diners que els corruptes s'embutxaquen deixen d’anar a les escoles i hospitals d’aquest país, a l'esport, a la lluita contra la pobresa".

El líder republicà ha posat en valor que aquest 2020, la conselleria d'Economia que comanda Pere Aragonès "ha aixecat 240 milions d'euros de frau fiscal". Precisament Aragonès ha rematat les paraules del seu mentor, afirmant que ERC és "l'alternativa neta als que sempre tenen ombres de corrupció". I recuperant aquell eslògan que va popularitzar Carod Rovira l'any 2003, ha sentenciat que el seu partit aspira a "un país de mans netes i paraula lliure", en contra de "40 anys de corrupteles" dels que "es tapen les vergonyes". 

Retrets a Junts per "posar el dit a l'ull"

Els dirigents d'ERC insisteixen a cada míting que són l'únic partit que pot unir els conceptes esquerra independentisme. Junqueras ha interpel·lat totes les forces sobiranistes des de Junts als comuns. "Cap partit a favor de l'autodeterminació i l'amnistia es pot desentendre d'un govern liderat per ERC que treballi per una república neta de corrupció al servei de tothom". En aquest sentit, els ha demanat que "deixin de dir no a tot, de barallar-se, de posar el dit a l'ull al company de projecte i es posin a treballar col·lectivament per allò que diuen que volen fer". 

pere aragones erc campanya   marc puig
Foto: Pere Aragonès durant el míting d'ERC a L'Hospitalet. / Marc Puig

Amorosir la imatge de l'independentisme

L'operació per tirar l'ham a l'àrea metropolitana de Barcelona per pescar el votant desencantat de comuns i socialistes s'ha anat coent a fa mesos a la seu del carrer Calàbria. Els republicans centren la campanya en amorosir la imatge de l'independentisme, sovint percebut com una amenaça en determinats segments de la població.

A tots ells, Junqueras els ha convidat a "votar ERC encara que potser no els hagueu votat mai" i encara que només votin ERC en aquestes eleccions per "acabar amb les majories eternes del PSC" a l'àrea metropolitana. 

En la mateixa línia, Gabriel Rufián ha qualificat el PSC de Partit Sanchista de Catalunya i ha retret a JxCat que regalés la presidència de la Diputació als socialistes "només perquè no la tingués ERC". 

Fotografies d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès durant el míting d'ERC a L'Hospitalet. / Marc Puig