El PSC i JxCat han tancat un pacte per governar junts la Diputació de Barcelona, la presidència de la qual recaurà en els socialistes, que aquest dissabte decidiran al seu candidat en el consell nacional. De moment la millor situada és l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín.

En el document, avançat per Efe i al que ha tingut accés ElNacional.cat, les dues forces acorden la seva presència en el govern i recalquen que se centraran en les polítiques pròpies d'aquesta administració, deixant de costat qüestions d'una altra índole. En aquests casos, abdues formacions, seguiran el seu programa polític.

 

Amb aquesta aliança, PSC i JxCat neutralitzen a ERC, que era l'altre aspirant a presidir la Diputació, atès que a les eleccions municipals del passat 26 de maig van empatar a 16 seients amb els socialistes. Gràcies a aquest acord, que arriba quan falta menys d'una setmana per al ple de constitució de la Diputació, que serà dijous que ve, els socialistes podran recuperar la presidència d'aquesta administració, que els últims anys havia estat en mans de Convergència.

Les últimes municipals, però, van impedir que JxCat tingués cap possibilitat de retenir la presidència perquè va obtenir només set diputats, quedant com a tercera força, per darrere d'ERC i PSC.

Investidura en segona votació

De cara a la investidura, el pacte entre PSC i JxCat no arriba a la majoria absoluta, però sí que suma més que un eventual pacte entre ERC i comuns - aquests últims amb cinc representants-, per la qual cosa s'imposarien en un segona votació per majoria simple, és a dir amb més vots a favor que en contra.

Diùtació BCN

En el document, signat per Salvador Illa, secretari d'organització del PSC, i David Bonvehí, president de la coalició de JxCat, les dues formacions es comprometen a donar un nou impuls al municipalisme, crear una nova agenda urbana per tal de millorar la mobilitat i espais verds, lluitar contra la desigualtat i el canvi climàtic i actualitzar l'ens a les noves demandes dels ajuntaments.

El pacte també obliga les dues formacions a elaborar el Pla d'Actuació de Mandat per al període 2019-2023 i a constituir una Comissió de Treball paritària per fer seguiment de l'assoliment dels objectius més estratègics. A l'acord ambdues formacions justifiquen les seves postures en la "pluralitat" i "diversitat" de les opcions polítiques triades per la ciutadania dels municipis de l'àmbit metropolità a l'hora d'escollir els seus representants municipals. També indiquen que els comicis locals constitueixen "un fet diferencial, una singularitat" i que guarden "una clara relació" amb l'heterogeneïtat del territori.