Fa més de quatre anys i mig que Oriol Junqueras no trepitja un míting, des de les eleccions generals de 2016. El seu retorn en una campanya electoral serà un fet aquest divendres a Badalona, tal com va avançar ElNacional.cat

Ja fa dies que el comitè de campanya dels republicans treballaven amb la idea que els seus presos -Junqueras, Romeva, Forcadell i Bassa- podrien ser fora coincidint amb l'arrencada de la cursa cap al 14-F. La ratificació del tercer grau anunciada dijous confirmava els plans. Sigui com sigui, a ERC anaven amb peus de plom, "hem vist de tot", asseguraven. Junqueras, que ja explicava en aquesta entrevista que un cop fora voldrà passar temps amb la família, aprofitarà per impulsar la candidatura de Pere Aragonès, que l'ha substituït com a cap de cartell. 

Com ja va avançar aquest diari, ERC havia activat els tràmits perquè Junqueras i la resta de companys de files poguessin sortir de la presó. Tenien dues vies per aconseguir-ho. L'una, el tercer grau atorgat avui pel Departament de Justícia -en mans precisament d'ERC-. L'altra, els permisos disponibles a partir del compliment d'un quart de la pena, que coincidia amb l'inici de la campanya. 

Pla B per si els tornen a tancar

Fonts del partit no descarten que a mitja campanya els tornin a tancar, com ja va passar desembre, quan després d'un recurs de la Fiscalia, el Suprem els va revocar el tercer grau. Si això passès, podrien activar el pla B: demanar permisos un cop consumida una quarta part de la condemna, que es compleix també aquest divendres. 

Amb Junqueras podran sortir també Romeva i Bassa. Segons ha pogut saber aquest mitjà, la intenció és que també ells s'activin per fer campanya, però es descarta que comparteixin escenari amb el president d'ERC a Badalona. Forcadell haurà d'esperar, ja que encara té el seu cas pendent de resoldre. 

Després de quatre Nadals tancats i cinc campanyes electorals -les catalanes de 2017, les espanyoles del 28-A i el 10-N de 2019 i les municipals i europees del maig de fa dos anys- ERC té l'oportunitat de comptar amb el seu as per jugar la partida a les urnes. Fins ara ho havia pogut fer només de manera virtual, amb connexions i entrevistes fetes entre reixes. 

De la pantalla al carrer

Per bé que tots ells estan inhabilitats amb una sentència que és ferma, la condemna no els priva del seu dret a la participació política

La primera vegada que Oriol Junqueras va intervenir en un acte electoral després del seu empresonament va ser des d'una sala de Soto del Real per la campanya de les generals del 28-A. Al costat de Romeva, tots dos van aparèixer en una pantalla al míting que ERC va organitzar a Cambrils. Feia un any i mig que els havien tancat. "Us veiem amb un cert delay, però espero que vosaltres ens veieu bé". Així va començar la seva intervenció, despertant l'ovació dels 400 assistents que van reunir-se per escoltar-los.