El rebombori pels pactes a la Diputació de Barcelona ha arribat aquest dimecres al Parlament. A escasses hores per intentar desfer l'acord PSC-JxCat i aconseguir un govern independentista a l'ens supramunicipal com demanen els republicans, el president del Govern, Quim Torra, ha defensat que l'independentisme avanci "junt a tot arreu" i ha assegurat que aquesta hauria de ser "una de les màximes" del moviment davant la repressió. 

Ho ha dit en resposta al president del grup d'ERC a la cambra, Sergi Sabrià, que ha defensat també que davant la situació que viu l'independentisme, s'hauria d'"aprofitar l'oportunitat per enfortir totes les institucions del país". "Aquesta seria la millor resposta a la repressió, oi president?", li ha preguntat, amb una referència velada a la situació a la Diputació, després de recordar des de l'espionatge a les delegacions catalanes a l'exterior fins a l'acusació de la fiscalia contra el mateix Torra.

El president Torra li ha contestat defensant que l'independentisme ha d'avançar junt i que cal viure amb el "mínim de contradiccions possibles". Tot i això, també ha defensat que "hem de veure on van començar les contradiccions", també en una referència no explícita a alguns dels pactes municipals dels republicans amb el PSC per treure els postconvergents de l'alcaldia, com els casos de Sant Cugat, Figueres o Tàrrega. Amb tot, Torra ha demanat un "esforç" perquè "la ciutadania s'ho mereix". 

Els grups tenen encara 24 hores per desfer el pacte i fer-ne de nous. El ple de constitució de la cambra és aquest dijous a les 12 del migdia i, si JxCat no trenca el pacte amb el PSC, la socialista Núria Marín serà la presidenta de la Diputació. Els republicans, però, insisteixen que hi ha temps per intentar un pacte amb JxCat i Tot per Terrassa que, amb l'abstenció dels comuns, tindria més vots en segona votació que un eventual pacte unionista de PSC, Cs i PP. JxCat, però, demana garanties que els comuns no evitarien aquest pacte i també revertir totes els acords a nivell municipal entre republicans i socialistes que els van prendre alcaldies tot i ser la força més votada.