Aquest 11 d'abril, Oriol Junqueras celebra el seu 52 aniversari, el quart que passa dins de la presó. El novembre del 2017, el vicepresident va entrar a la presó provisional per un delicte de rebel·lió i malversació de fons. Finalment, el Tribunal Suprem el va condemnar el 14 d'octubre del 2019 a tretze anys de presó i el mateix període d'inhabilitació pels delictes de sedició i malversació de fons, un càstig que el president dels republicans compleix a la presó de Lledoners. Dels nou presos polítics, Junqueras és el que ha tingut la condemna més severa de tots.

En concret, Junqueras porta 1.256 nits a la presó, per la qual cosa els seus companys de partit li han volgut enviar missatges de suport i els seus millors desitjos pel seu aniversari. Una de les que l'ha felicitat és Meritxell Serret, que va ser consellera d'Agricultura en el mateix govern en el qual Junqueras va ocupar la vicepresidència i Carles Puigdemont la presidència. Serret, que en un primer moment es va exiliar a Brussel·les, va tornar l'11 de març el dia abans de la configuració del Parlament i està pendent en un judici en contra seu pels fets de l'1-O, pels quals se l'acusa de desobediència i malversació de fons. "Et volem lliure perquè puguis celebrar l'aniversari i cada dia amb els teus. Una abraçada forta", ha assenyalat la diputada republicana. 

serret cumple Junqueras

Felicitacions a Junqueras

"Amb l'Oriol Junqueras i amb la seva família al cap i al cor", ha remarcat la consellera de Justícia, Ester Capella.

També ha tingut un record pel president d'ERC el que va ser conseller d'Exteriors, Bernat Solé, condemnat un any d'inhabilitació per exercir càrrecs públics, pel referèndum de l'1-O, quan era alcalde d'Agramunt. "És el quart aniversari que t’obliguen a celebrar des de la presó. No descansarem fins que pugueu fer-ho en llibertat. Per molts anys, Junqueras", ha escrit amb unas emotives paraules Solé. 

Des del Twitter de la formació republicana han estat clars: "No descansarem fins que puguem celebrar tots els aniversaris plegats i en llibertat! Per molts anys, Oriol, t'estimem!"

junqueras cumple erc

Junqueras, com a la resta dels presos polítics, li han atorgat dues vegades el tercer grau, un règim de semillibertat que els permetia passar estones fora del centre penitenciari, però que en ambdues ocasions se li ha retirat: el primer cop, per part del Tribunal Suprem; i el segon, pel jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya. En el primer cas, la cort va tenir en consideració que havia passat massa poc temps de la condemna, ja que molts no havien complert ni una quarta part. 

En el segon cas, el magistrat considera que falta penediment per part dels presos. "No entreveu en ells un mínim d'assumpció de responsabilitat penal en el sentit d'haver trencat normes bàsiques de convivència", es remarca en la sentència. 

"Saben que només ens poden guanyar si ens expulsen del tauler de joc. Com no ens poden guanyar a les urnes, ens volen guanyar a través dels tribunals i a través de les presons, però fins i tot quan incompleixen totes les normes no els serveix per guanyar-nos", va manifestar Junqueras el 9 de març d'enguany, dia que va tornar a ingressar la presó després que se li hagués concedit el tercer grau a finals de gener.

L'any passat la família de Junqueras, la seva dona i fills, van preparar-li un pastís perquè pogués bufar les espelmes des de la distància. 

Imatge principal: El president d'ERC, Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu / EFE