El jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha retirat de nou el tercer grau als presos polítics que compleixen condemna a la presó de Lledoners. D'aquesta manera, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart tornaran a ingressar a la presó.

"La progressió acordada en la resolució impugnada s'ha d'entendre com a precipitada", diu la resolució judicial. El jutge estima tots els arguments de la Fiscalia durant un relat que gira entorn al fet que els presos polítics no reconeixen el delicte. "No entreveu en ells un mínim d'assumpció de responsabilitat penal en el sentit d'haver trencat normes bàsiques de convivència", diu en aquest sentit.

Segons el jutge "no es pot acollir l'assumpció de fets i responsabilitats que realitza l'intern, doncs, d'acord amb el que s'infereix dels informes de la Junta que suporten la resolució". El magistrat fa el relat de la posició dels presos respecte a la seva situació i conclou que cap d'ells assumeix el delicte penal: "Tots els fets que s'assumeixen apareixen contextualitzats, minimitzats o justificats i la responsabilitat a la qual
fan referència està referida a una responsabilitat de tipus polític (en funció del seu càrrec) o moral (en funció de les seves conviccions) però no entreveu en ells un mínim d'assumpció de responsabilitat penal".

 

Tampoc estima les circumstàncies personals de cada un dels presos que els seus advocats han al·legat per poder mantenir el tercer grau. En aquest sentit diu que tots tenen les mateixes circumstàncies personals que tenien quan van ser jutjats i que res ha canviat perquè ara hagin de sortir de la presó.

Tot el relat remarca que és massa prematur el règim de semillibertat dictat pel departament de Justícia de la Generalitat, i tot i que estan en el seu dret que se'ls revisi la seva situació de reclusos cada sis mesos com marca el règim penal, és d'hora per donar-los el tercer grau.

El mateix dia que Puigdemont perd la immunitat

El mateix dia que el president de la Generalitat Carles Puigdemont ha perdut la immunitat al Parlament Europeu, juntament amb Toni Comín i Clara Ponsatí, els tribunals espanyols han tancat novament els presos polítics a la presó. 

El primer de fer-ho públic ha estat Jordi Sànchez, amb un tuit, tant bon punt l'hi han comunicat.

 

El 24 de febrer, 10 dies després de les eleccions, el jutge va decidir deixar en llibertat els presos polítics mentre decidia si acceptava o no el recurs de la Fiscalia que demanava derogar de nou el tercer grau que havia atorgat el Departament de Justícia 24 hores abans de començar la campanya electoral del 14-F.

Semblava que aquest cop, a diferència d'ara fa mig any, la resolució podria ser diferent, almenys en primera instància. I és que ara fa sis mesos el jutge ni tan sols va donar la treva als presos d'esperar la resolució en règim de semillibertat i va ordenar tornar a règim tancat fins que el Suprem decidís.

El seu cas va acabar a la taula dels jutges que els van condemnar després dels recursos de la Fiscalia. Aquest cop no ha calgut. Ha estat el jutge de vigilància penitenciària qui ha dictaminat que tornin a la presó. 

La decisió no afecta, de moment, Carme Forcadell i Dolors Bassa, que depenen d'un altre jutge: el jutge de vigilància penitenciària 1 de Catalunya. Aquest encara no s'ha pronunciat.

Els arguments de la Fiscalia

La Fiscalia creu que la situació respecte a quan es va derogar l'anterior tercer grau fa mig any no ha canviat. I que, per tant, els nou presos polítics han de continuar en règim tancat: "No es fa esment en la resolució recorreguda de cap circumstància diferent de les que es contenien en la progressió acordada fa 6 mesos i revocada fa tan sols 40 dies pel tribunal sentenciador, no es fa referència ni en la resolució recorreguda ni en els informes que l'acompanyen, com hauria estat pertinent, que els dèficits indicats per aquest tribunal per a la revocació del tercer grau s'havien ja superat, perquè, en definitiva, les raons indicades pel Tribunal Suprem mantenen tota la vigència, motiu pel qual aquesta part al·lega les mateixes consideracions a les que va al·legar en el seu anterior recurs".

En diversos recursos gairebé iguals, d’unes 15 pàgines cadascun, el ministeri públic criticava la mesura de la Generalitat i considerava que no es pot donar a tots els presos alhora el tercer grau poques setmanes després que el Tribunal Suprem el tombés el desembre passat.

Segons el fiscal, el tercer grau és “incompatible” amb el compliment de la finalitat de la pena, especialment els objectius de “reeducació i resocialització”. També considera que hi ha una “falta de modificació d’aquells trets de la personalitat directament relacionats amb l’activitat delictiva”, ja que els reclusos “segueixen considerant que els fets pels quals van ser condemnats no són delictius”. Reitera, com ja va fer en anteriors recursos, que hi ha una “insuficient evolució en el tractament”, ja que no n’han seguit cap.

Per tot això, finalment, conclou que “els aspectes positius tinguts en compte en la resolució administrativa recorreguda i en la proposta de la junta de tractament no són suficients per acordar la progressió al tercer grau”.