Desenes de persones han rebut els presos polítics en la seva tornada al centre penitenciari de Lledoners entre crits d'unitat, després que aquest matí el jutge els hagi retirat el tercer grau. Des de les set de la tarda, els concentrats han reivindicat l'amnistia i llibertat dels presos, denunciant "venjança" de la justícia espanyola. Però els presos no han començat a arribar fins gairebé una hora després i l'acte no ha començat fins vint minuts abans de les 21 h, l'hora màxima que tenien per tornar a la presó. 

Els presos polítics tornen al centre penitenciari de Lledoners. / Marc Ortín

Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han tornat a entrar a la presó aquest dimarts entre reivindicacions. Només Josep Rull no ha tornat aquest dimarts al centre penitenciari perquè es troba complint un permís. Abans de tornar a entrar, tots sis s'han mostrat ferms als ideals i han fet una crida a no defallir, tot i la repressió de l'Estat espanyol.

Les paraules dels presos polítics abans de tornar a Lledoners

Pendents del rellotge per no sobrepassar l'hora màxima de tornada al centre penitenciari, els presos han pujat a un escenari muntat per Òmnium Cultural. El primer a parlar ha sigut precisament el president de l'entitat, Jordi Cuixart, que ha cridat "ho tornarem a fer" i s'ha negat a renunciar a la presidència d'Òmnium tal com demana el jutge del tribunal penitenciari. "Sortiré de la presó com a president d'Òmnium Cultural, que no en tinguin cap dubte. No hem entrat a la presó per sortir d'ella, hem entrat per l'autodeterminació del poble de Catalunya", ha reivindicat.

94c92dcd5ac7c7a69b76a0d5ec57a5b3111c8423

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha cridat "ho tornarem a fer" i s'ha negat a renunciar a la presidència de l'entitat. / Efe.

També ferm als ideals i a la paraula per aconseguir la llibertat de Catalunya s'ha mostrat el conseller i pres polític Joaquim Forn. "Volem mantenir aquesta dignitat. Ens mantindrem fidels als nostres ideals", ha defensat, fent una crida a la perseverança en l'independentisme.

El vicepresident i pres polític, Oriol Junqueras, ha assegurat que no es rendiran ni abandonaran mai. "Saben que només ens poden guanyar si ens expulsen del tauler de joc. Com no ens poden guanyar a les urnes, ens volen guanyar a través dels tribunals i a través de les presons, però fins i tot quan incompleixen totes les normes no els serveix per guanyar-nos", ha refermat Junqueras.

No ha faltat tampoc un record pels eurodiputats que aquest dimarts han perdut la immunitat, ni per les més de 3.000 persones represaliades durant el procés. "Això que estem fent sabem que és dolorós i difícil, però també sabem que és irreversible i això és el que ens fa persistir", ha reivindicat el conseller i pres polític, Raül Romeva.

Per la seva banda, el conseller i pres polític Jordi Turull ha denunciat la repressió de l'estat i ha apel·lat a la unitat per guanyar la llibertat. "Hem guanyat l'Estat una vegada i el podem tornar a guanyar", ha defensat.

També el pres polític Jordi Sànchez ha agraït als votants la victòria independentista del 14-F, així com l'exigència de la gent per no abandonar la feina cap a la República Catalana.  

Aragonès, Borràs i Sabater a Lledoners, entre crits d'unitat

La concentració, convocada per Òmnium Cultural, ha comptat amb la presència de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i altres representants polítics i socials. Al centre penitenciari s'hi han acostat delegacions d'ERC, Junts per Catalunya i la CUP per mostrar el seu suport als presos. Entre crits dels manifestants per demanar unitat, han arribat el vicepresident Pere Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent; i els consellers republicans Bernat Solé, Alba Vergés, Teresa Jordà i Josep Bargalló. En representació de Junts per Catalunya, ha assistit la líder de la formació, Laura Borràs, i la portaveu del Govern Meritxell Budó; i també de la CUP, amb Dolors Sabater i Natàlia Sánchez.