El TJSC ha condemnat el conseller Bernat Solé per desobediència per l'1-O quan era alcalde d’Agramunt. El tribunal el condemna a una multa de 16.800 euros i inhabilitació especial per a l’exercici de càrrecs públics electes i de funcions de govern o administració, siguin a l’àmbit local, provincial, autonòmic, estatal o supranacional per un temps d’un any, així com a l’abonament de les costes del procés.

Solé és el primer alcalde condemnat per l'1-O. La primera alcaldessa que va anar a judici pel referèndum va ser Montse Mindan, del PDeCAT, de Roses. I el primer regidor condemnat per aquests fets va ser el regidor de Sant Joan de Vilatorrada, d'ERC, Jordi Pesarrodona.

La notícia no ha agafat desprevingut el conseller. Era "previsible" diuen a ElNacional.cat fonts del departament, que preveuen un recurs, ja, al Tribunal Suprem.

El jutge veu provat que "sent alcalde d'Agramunt, i també diputat al Parlament, va tenir coneixement personal i directe dels pronunciaments del Tribunal Constitucional respecte de la producció legislativa del Parlament de Catalunya sobre l'1-O i, per tant, de l'advertiment d'incórrer en delicte de desobediència si no s'abstenia d’implementar-la.

Segons la sentència, "l'acusat va conèixer, mitjançant la notificació personal de què va ser objecte —també mitjançant la publicació al BOE—, el que el TC li ordenava i li prohibia fer en relació amb la votació de l'1 octubre del 2017 al terme municipal d'Agramunt. També coneixia l'efecte vinculant d'aquest requeriment i les eventuals conseqüències penals derivades del seu incompliment". 

Recull la sentència judicial que "no només va permetre que el dia 25 de setembre de 2017 s'utilitzés, per una entitat denominada Esquerres per la Independència, el local propietat del municipi d'Agramunt situat en el núm. 75 de la plaça del Mercadal, destinat al Casal Agramuntí i gestionat pel mateix Ajuntament, per a la celebració d'un acte públic o conferència destinada a promoure la participació ciutadana en el referèndum il·legal de l'1 d’octubre del 2017, sinó que es va prestar a participar-hi com a orador, amb dues persones més, en la seva qualitat d'alcalde d'aquesta localitat, a més de la de Diputat del Parlament de Catalunya, aprofitant l'ocasió per encoratjar públicament els oients a anar a votar el dia 1 octubre del 2017".

 

 

 

I afegeix, entre altres coses, que "el mateix dia del referèndum il·legal va tenir una participació activa i decidida en el seu desenvolupament i bona finalitat, personant-se des del primer moment en el centre de votació i assumint de forma intermitent durant tota la jornada responsabilitats logístiques, de suport i d'assistència als organitzadors, com ara procurar puntualment les notícies autoritzades que li arribaven a ell des d'altres ajuntaments veïns sobre l'actuació a la comarca de l'Urgell de les forces i cossos de seguretat de l'Estat adreçada al compliment de l'ordre de l'autoritat judicial d'impedir la votació prohibida pel TC, i col·laborant decisivament en la presa de decisions capitals, com ara la d'amagar en un lloc segur les urnes amb els vots dipositats al seu interior i la documentació comprometedora relacionada amb la votació (actes) o, finalment, la d'avançar l'hora de tancament de la votació davant la possibilitat que es personessin a la localitat les esmentades forces i cossos de seguretat de l'Estat per complir el mandat judicial d'impedir-la".