Aquest dimarts arriba al judici al procés el compte de Twitter Tácito. El cap de la policia judicial a Catalunya, Daniel Baena, que és qui va fer tots els atestats de la Guàrdia Civil que han servit de base en la investigació.

S'espera una declaració de les més polèmiques, si les que hi ha hagut fins ara no ho han estat prou. A més se'l considera creador del compte de Twitter Tácito on es carregava contra l'independentisme. Les defenses van demanar una prova pericial per saber si realment n'era el propietari, però el tribunal la va denegar.

Amb tot aquest context, Daniel Baena declara aquest dimarts i li han reservat tot el matí. El tinent coronel està citat a petició de les defenses de Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Raül Romeva, la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

El relat de la querella de la fiscalia sobre el 20-S i l'1-O es basa en els atestats de Baena, que ara haurà d'argumentar davant el tribunal. I arriba després d'escoltar com van viure els fets els policies responsables dels dispositius de l'escorcoll i la seguretat de la Conselleria d'Economia.

Avui els guàrdies civils han volgut tornar a muntar el braç armat dels Mossos assenyalant Jordi Sànchez com el seu comandament. Han relatat com la intendent Teresa Laplana li feia cas a ell i com qui era president de l'ANC prenia les decisions sobre com s'havia de fer el passadís de sortida de la comitiva judicial.

La tarda ha acabat amb el cap de seguretat del dispositiu dient que ell mateix va trencar els vidres d'un dels cotxes per mirar què havien robat. 

Una vegada més, s'han incorporat detalls que els testimonis no van dir quan van declarar durant la instrucció a l'Audiència Nacional. Com ara els insults i amenaces que ha enumerat el cap del dispositiu de seguretat: "Assassins, feixistes, cabrons, fills de puta...". I ha relatat les amenaces: "Feien amb el dit com si ens tallessin el coll. No sortireu d'aquí". I ha esbufegat. Però tot això no ho va explicar durant la seva declaració com a testimoni a l'Audiència Nacional i Jordi Pina ha volgut mostrar la contradicció o el fals testimoni.

I Manuel Marchena ha fet canviar les preguntes, tot i que la declaració està inclosa a la causa, i tot i que en el cas d'altres testimonis sí que se'ls ha pogut interrogar sobre el que no havien dit anteriorment i ara han afegit.