"Portàvem armes, carregadors i moltíssim material". Així ha començat la declaració de la tarda al Tribunal Suprem del cap del dispositiu de seguretat del 20-S. Dins el vehicle hi havia fusells GHK i fusells CETME.

El guàrdia civil ha situat Jordi Sànchez com qui controlava la massa i donava ordres als Mossos d'Esquadra: "Quan van començar a decidir va agafar el comandament el senyor Sànchez i la intendent assentia", ha dit en la mateixa línia que el testimoni anterior, que ha assenyalat Jordi Sànchez com la persona que va agafar les regnes i ordenava als Mossos el que havien de fer. 

"Al principi no hi havia mossos, però van arribar al cap de poc temps", ha concretat a preguntes del fiscal Jaime Moreno. El testimoni ha anat detallant com van entrar tots els funcionaris i on es van anar col·locant els agents: "Dos a fora i dos a la part de dins on hi havia el personal de seguretat".

"Vam col·locar un vehicle en un xamfrà. Vam preguntar si molestava i ens van dir que no. I al cap de poca estona la gent que hi havia per allà es van aixecar i van començar a cridar 'votarem'. Al cap de poca estona vam començar a veure gent amb banderes", ha explicat el testimoni, que ha calculat que des que arriben fins que comença la concentració passen entre 45 minuts i una hora. 

Els vehicles i les armes

Fins a les 11 del matí es podien haver retirat els cotxes i posar-los dins el garatge de la conselleria, segons ha dit el testimoni, però no van rebre resposta de Mossos, tot i haver-ho comunicat a la intendent Teresa Laplana. Segons el guàrdia civil, a partir de les 12 hores van començar a pujar sobre els vehicles. "Van tirar un con groc fluorescent que estava dins el cotxe", ha relatat. 

"Els cotxes estaven tancats, si han llançat això és perquè han trencat la finestra o han obert la porta", ha exposat que va alertar a Laplana. Però segons el testimoni, la intendent dels Mossos no li va donar cap solució.

"No hi ha cap protocol en relació a portar armes als cotxes, el més normal és que les armes estiguin al maleter", ha dit a preguntes de Xavier Melero, advocat de Quim Forn. 

Vaig veure Sànchez i Cuixart dirigir-se a la multitud damunt un Nissan Patrol. No els ho vam autoritzar

El testimoni ha negat donar permís a Sànchez i Cuixart perquè pugessin al cotxe per desconvocar. Tot i que ha afirmat que no els hagués dit que no si l'hi haguessin demanat: "No els hauria denegat que ho fessin. M'era igual, els vehicles ja estaven destrossats". L'agent ha explicat que no tenia coneixement que la concentració es desconvoca a les dotze de la nit.  

Sobre Jordi Sànchez, segons el testimoni, a les 10h del matí ja està davant de la conselleria, però fins al migdia no entra dins. A Jordi Cuixart el situa en el lloc dels fets "més tard", sense concretar. 

"A la tarda-nit parlo amb Sànchez al hall i em diu que la intendent li ha dit que hi havia armes i jo li dic que hi ha material molt sensible", i que, tot i això, no van fer res.

Segons el cap del dispositiu de seguretat, van robar munició i tot el material d'una càmera GoPro, cinc plaques de matrícules, unes claus de recanvi, còpies de documentació dels cotxes, targetes de reportatge i part de l'emissora. El que no es van endur va ser un "Tom-Tom", perquè el portava el testimoni a sobre.

El testimoni també ha enumerat tots els insults: "Assassins, feixistes, cabrons, fills de puta...". I ha relatat les amenaces: "Feien amb el dit com si ens tallessin el coll. No sortireu d'aquí". I ha esbufegat. Però tot això no ho va explicar durant la seva declaració com a testimoni a l'Audiència Nacional i Jordi Pina ha volgut mostrar la contradicció o el fals testimoni.

I Manuel Marchena ha fet canviar les preguntes, tot i que la declaració està inclosa a la causa, i tot i que en el cas d'altres testimonis sí que se'ls ha pogut interrogar sobre el que no havien dit anteriorment i ara han afegit.

Jo no veia clar que la secretària judicial sortís per la porta amb un cordó de voluntaris

El cap del dispositiu de seguretat ha reiterat les declaracions del matí del cap del dispositiu de l'escorcoll: "Una mossa ens va dir que si sortíem per la porta amb les caixes, ens haurien matat o massacrat".

El guàrdia civil, com la resta dels que han declarat fins ara i que van estar el 20-S a la Conselleria d'Economia, no va veure l'escenari ni sentir els concerts que s'hi feien: "No vaig veure cap escenari, la seva existència em semblava surrealista".